Burkaförbud kvinnofientlig politik förbjud jeansen istället

Standard

I Belgien har staten infört burkaförbud, i Frankrike är staten i färd med att göra det. Varför vänder sig ett förbud specifikt mot kvinnor ? Varför protesterar inte Gudrun Schyman (fi) ? Är inte kvinnor kapabla att själva välja vilka religösa kläder, de vill bära ? Varför är jeans på män inte förbjudna ? För mig representerar jeans  farmarideologin  i USA, som tog död på ett helt folk, som fredligt jagade buffel, över den nordamerikanska prärien, tills vita män och kvinnor, från när och fjärran, besatte landet, och utrotade en hel kultur, och folk. Vilken kultur har burkabärande kvinnor hotat ? Är det inte muslimska länder som är hotade, folk som trängs ihop i flyktingläger i mellanöstern ? Folk som i Irak inte har vatten/el för dagen, och bensin till sina fordon, för att någon annan lagt beslag på landets rikedomar ?  Kan det vara  så att burkaförbud i själva verket är västs ”dåliga samvete” som spökar ? Ett sätt att blanda bort korten, om vilka krafter och värderingar i världen, som i grunden är globaliserad förtryck ?

Tankar inspirerade från ”Slöjans politik” av Joan Wallace Scott ”The politics of the vei” övers. Sarah Clyne Sundberg ///Tankekraft förlag

Annonser

One response »

 1. Själva FI begriper jag mig inte heller på:

  11 personer i styrelsen och 10 kvinnor samt en man.
  Är FI ett kvinnoparti och skall de i så fall inte ha samma krav på 50/50 i könsföredelning ändå eftersom det krävs av männen?
  Kanske gömmer sig FI bakom att det nästan bara
  är män som är medlemmar i FI?
  Men det skulle man ju aldrig acceptera som svar från en manlig förening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s