SD riskerar att etinifera debatten och politiken

Standard

Synen på SD riskerar att fastna i etnifiering av politiken i Sverige. Typiskt är att demonstrera mot SD dagen efter det preleminära valresultatet (klart på onsdag 22 september). Det är sympatiskt att demonstrera mot SDs människosyn. Det håller 95 procent med om, tror jag. Man kan t.ex läsa debattkolumnisten i www.metro.se idag som ger en sammanfattande bild av ovan nämnda fenomen. Den stora frågan är mer komplicerad, hur det kommer sig att 320 000 svenskar röstar på ett ljusbrunt parti. Hur det kommer sig att Fremskrittpartie i Norge är det största partiet. Hur  Dansk Folkeparti i Danmark, är så betydande i landet sydväst, om oss. Hur socialdemokratin fått backa i Europa och Sverige, och står och stampar utan att göra framsteg i politiken. Hur socialdemokraterna med Blair i England kunde gå i krig mot ett utagerat Irak. Hur Sverige stöder ett orättfärdigt imperialistiskt krig i Afghanistan, utan att medborgarna går man ur huse i Sverige, och bildar en antikrigsrörelse värd namnet. Broderskapasrörelsen tillhörande socialdemokratins mitten med dragning åt vänster, försöker lösa den gordiska knuten i www.dagensNyheter.se debatt idag, utan att ställa de stora frågorna, som om den också är förlamad av historien,  då Socialdemokratin gungade med Wallenbergsvären, till fromma för en uppåtstigande arbetarklass. En arbetarklass som defineras bort av Broderskparna, till förmån för en nyetablerard tjänsteklass enligt en nyliberal anfäktan. Vem har sagt att nyliberalismen är död ? Möjligen vänsterskribenter som tagit ut segern i förskott. Verkligheten och det nyligen genomförda valet, tyder på att effekten av nyliberlismen är långvarig, och att vi som drabbbas av den, flertalet inom arbetarklassen,  inte har någon som för vår talan, då talarna är förblindade a v den nyliberala föreställningen. Det räcker alltså inte att släcka ned lamporna kräken finns kvar, som kackerlackorna i semesterparadiset.

Annonser

One response »

  1. Grunden för SD:s framgångar är troligen det faktum att det finns fundamentala problem i det svenska samhället – problem som varken nyliberaler eller riksdagens ”vänsterpartier” brytt sig om att ta i.
    I detta politiska tomrum har SD tillåtits härja fritt och lyckats bli trovärdiga i sin groteska beskrivning av muslimer och invandrare som orsak till problemen, vilka jag tror i verkligheten handlar om massarbetslöshet, de enormt stora och ökande klyftorna mellan makten och folket, mellan rika och fattiga, mellan dom och oss. Och ett missförhållande som över huvud taget inte diskuteras är ju att nästan en av fem väljare inte röstade. Hur gör vi för att alla ska bli delaktiga – inte bara känna sig delaktiga?
    – Alltså minst sagt stora uppgifter för
    arbetarrörelsen att ta tag i!
    – Vi måste lyfta oss själva i håret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s