Kriget om olja hotar hela världens folk

Standard

Att ha grepp om oljeproduktionen i världen är en förutsättning, för en lyckad framtid. USA som ännu räknas som den enda supermakten i världen, en skadad sådan, men trots allt den största och rovgirigaste, måste ha kontroll över världens oljetillgångar.

Det är därför USA med alla medel krigar i världen och/eller försöker dominera världen, med sin krigsmakt. USA är krigsekonomi och har överlägset världens största militära resurser. Balkankriget var inget annat än ett genrep för Irakkriget. Man ville ha bort en självständig nation i Europas mitt. Därför bombade USA landet och dessförinnan, påskyndade sönderdelningen av forna Jugoslavien, i etniska stridande regioner. Som nu är hjälplösa enklaver i händerna på välgörenhet i det närmaste.

Efter Jugoslaviens  söndring fortsatte man till Irak, det egentliga målet. Här finns stora oljerikedomar som USA måste ha kontroll över. 9/11 och efterföljande attackerna på Afghanistan, följdes av bombningarna av Irak, och kuppen mot Saddam Hussein. Landet är nu ett nordamerikanskt protektorat, som det en gång var ett brittiskt dito. Afghanistan behövs för sina naturrikedomar, plus oupptagen olja och naturgas.

USA har stora planer för Afrika där det också finns olja. Därför har man stor aktivitet runt Persiska viken,  och runt länder som Etiopien,Eritrea, Sudan, Jemen och det s.k Afrikas horn, där oljetillgångar finns, eller gas för den delen. I Etiopien har USA en jätteradar som används i USAs hegoministrävanden i norra Afrika.

USA är inte ensam. Kina är idag den enda tänkbara konkurrenten på sikt. Kina har fördelar i Afrika, då Kinas politik bygger på icke inteventioner,  på handel, och att inte lägga sig i ländernas inre politik. Dock kommer en konfrontation inom överskådlig tid, där de två staternas intresse/behov  av råvaror korsar varandra. Om det leder till krig vet vi inte, men det är inte orimligt, på sikt. Dagens ”småkrig” i centralasien och mellanöstern, kan var förpostfäktning, till den stora smällen. Endast en fredsrörelse, och en bestämd världsopinon, kan ändra utvecklingen. Idag ser det mörkt ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s