Sydafrikas apokalyps

Standard

Alla militära affärer som Sydafrika har gjort inom de senaste åren har inneburit närmast en ekonomisk kollaps, för Sydafrika. 1999 bestämde sig Sydafrika att uppgradera sitt flygvapen och flottan. 26 Jas Gripen från Sverige, 24 Hawkplan från England inköptes. Vidare inhandlades helikoptrar från Italien, och u-båtar från Tyskland. Totalt skulle notan sluta på 29,9 miljarder rand ca 40 miljarder kronor. Innalles slutar notan på lågt räknat 70 miljarder svenska kronor.

I affären ingår s.k motköp som skulle skapa 65.000 nya jobb. Motköpen var politikernas drag för att få igenom affärerna. I överenskommelsen fanns en bötessumma om företagen inte skulle göra motköp, motköp som ingen idag tror genomförs mer än marginellt. Justin Sylvester demokratiforskare i Sydafrika, menar att motköpen är mer betydelsefulla än korruption, legalt på pappret, men i själva verket fungerande som korruptionen. Vilket ger ett demokratiskt drag över affärerna. Vapenaffärer är idag förknippat med korruption, världen över, så ock i Sydafrika, där befolkningen fått betala ett högt pris för politikernas lyxliv, med dyra bilar och dyra vanor, en elit som idag är illa sedd av majoriteten av den Sydafrikanska fattiga befolknikngen, som inte kan sko sig som politikerklassen.

Nelson Mandelas liv på film, är sponsrat av ett vapenföretag, det tyska Ferrostaal (genom vissa motköp), som sålde ubåtar till Sydafrika, och som anklags för mutbrott.

Vart har den Sydafrikanska ”demokratiseringen” tagit vägen ?

källa www.stockholmsfria.nu  lörd 20 november

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s