Diskrimineringsombudsmannen Katri Linnas klockrena text

Standard

Under rubriken ”Förbud mot niqab strider mot diskrimineringslagen” skriver Katri Linna sina skäl i DN debatt idag. Sällan har jag läst en sådan välformulerad text. Det Linna fastslår är att en elev som bär niqab i skolan, kan göra det av religösa skäl. Skolan eller arbetsgivaren, måste hitta lösningar på eventuella hinder, och om det inte går, kan en person utestängas. Att utestänga en elev bara för att hon bär niqab , utan att ta hänsyn till de specifika förutsättningarna för deltagandet, strider därför enligt DOs uppfattning, mot diskrimineringslagen.  

Styrkan i DOs skrivning är också avsnittet om niqab är ”kvinnofientlig”, vilket Linna petar hål på, genom att hänvisa till den enskildes rätt,  att själv bestämma vad hon vill bära för huvudbonad. En till synes självklar rättighet när det gäller andra huvudbonader, som inte är religösa, etc.

Vidare petar DO hål på snacket om att niqab inte skulle vara uttryck för religon, utan ett ”kulturellt uttryck”, som vissa vill göra gällande. ”Den distinktionen saknar betydelse”…”Diskrimineringsgrunderna kompletterar varandra, så att vad som kan uppfattas som ett kulturellt eller traditionellt uttryck,  i allmänhet faller in under någon av dessa diskrimineringsgrunderna”. Mer kan du läsa i DN debatt onsdagen den 1 december

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s