Knuts testamente till svenska skolan

Standard

Knut Lindelöfs bok om den svenska skolan är spännande, som en deckare. Jag lade aldrig ifrån mig boken. Inte för att den är kort, för det är den. Nej för innehållet. Knut skapar en tät stämning. ”Morden i Midsomer” kan ta sig i baken. Verkligheten är mer dramatisk. Det visar Knut. Rektor C hans chef, är en fascinerande Caligulatyp som K. beskriver med hetta och en viss avsky. Trots striden lykas K hålla distansen, en närmast komisk stil,  C. som skarprättare.  Cs uppgift (visar sig i efterhand) är att knäcka ägget. Knut bollas mellan skolor, ity han har blivit en het potatis som vicerektor,  han har kunskapsskole-vision, som inte faller den nya tidens klanger, på läppen.

Nu är det frågan om lazzi faire-skola (låtgå), utan enhetliga mål, och mening med skolan. En skola där eleverna och föräldrarna är sammangaddade, mot lärarna i värsta fall. Lärarens roll är underodnad. En lärare med mångårig erfarenhet är hot, mot det nya systemet.

Den här bilden går igen i alla dicipliner, på snart sagt alla större arbetsplatser, i Sverige. Knut visar hur en lärare vuxenmobbas på sin arbetsplats, med allas goda minne, hög som låg. Bara låtsas att det regnar, om inte också du, ska dras med av mobben. Rädsla gäller. I lärarrummet härskar godisskålarna, som gör lärarna snälla, och gör att de kan uthärda, ännu en dag. Ity alla vet något är, jävligt fel.

Läs ”Tack för idag Slut för idag” av Knut Lindelöf. Ett tidsdokument så bra som något. Läs och känn igen.

Annonser

3 responses »

  1. Pingback: Kotka recenserar | Tack för idag, slut för idag

  2. Jag tycker också boken var läsvärd. Dels därför jag lärt känna personen Lindelöf, dels därför den ger en inträngande interiör i skolbyråkratin och skolans värld och den med nödvändighet pågående, vågar jag skriva, ”klasskamp”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s