”Baba Eyiobe” på Cuba

Standard

Rubriken betyder omorganistion av Cuba. Under några år framöver kommer omkring 1,4 miljoner cubaner inom staten sparkas. Det är det gamla gardets sista åtgärd, innan de pensioneras. Åtgärden som i svenska tidningar kallas reform hoppas leda till att den sviktande statskassan rehabiliteras. Cuba lär vara vid avgrunden ekonomiskt. De senare årens naturkatastrofer med översvämningar och orkaner, har naggat hårt på en sliten ekonomi. De första som får känna på den nya tidens tänder, är folk inom turism, jordbruk, sockerindistri, bygg- och hälsovård.

Småföretag och koperativ ska hjälpa upp ekonomin, och ge jobb till de som slås ut från den statliga jobbgarantin. I slutet av april håller kommunistpartiet kongress, då ska åtgärden inom ekonomin offentliggöras och spikas. Ett halvt sekel av planekonomi ska ”fräschas upp med privata lösningar, och initiativ”. Kapitalismen får ett  visst spelrum också på Cuba. ”Bokstavstrogna” marxister  (som jag själv) lär inte ta beskedet med ro ( vi har ju sett vad som händer i andra länder som Kina, där klassklytforna blivit enorma), dock måste något göras för att cubanerna ska få en värdig matriell standard. Annars hotar något som regimen inte kan styra. Folkuppror måhända, i slutändan, tycks den kubanska ledningen anse. Frågan är om klassklyftorna också kommer att växa på Cuba, och skapa starka motsättningar, som i Kina.  

Annonser

3 responses »

  1. Men Danne – det där med att ”planekonomi ska fräschas upp med privata lösningar och initiativ.” har vi ju hört talas om förut – och vet vartåt det leder……..!!!!!!
    En handfull ”bokstavstrogenhet” kanske ibland är att föredra??

  2. Svensk-kubanska föreningen uppger på sin hemsida:

    ”Minst 1,8 miljoner kubaner kommer inom fem år att lämna statliga arbeten för att arbeta inom antingen privata eller kooperativa sektorn. Det innebär att denna sektor tredubblas som ett led i uppdateringen av den kubanska ekonomiska modellen.”

    Hemsidan – som för övrigt har flera nyheter av positiv natur – måste också ses i ljuset av den blockad som USA orkestrerar varje år mot Kuba. Den good-will som Kuba har fått i syd- och mellanamerika på senare år ger kanske inget klirr i kassan, men blockaden är naturligtvis ansträngande för ekonomin. Kanske är den linje som nu verkar stå för dörren en lösning.

    Jfr t.ex. Lenins NEP-politik under början av 1920-talet i Sovjetunionen. Då handlade det om att står emot regelrätta interventionsarméer. Något som man ju dessutom lyckades med senare också – till priset av 20-30 miljoner döda i det stora fosterländska kriget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s