Lars Krantz öde

Standard

Teveproducneten som var med och byggde upp svensk statsteve från start på 1960-talet, är död. Han blev 84 år. Västkusten och bohuslän skärgård, var hans revir. Lars Krantz var egensinnig och drev sina saker, till synes obesvärat från kritik. Det blev okså hans öde då han blev privatspanare efter Palmemordet. En tjock bok utkom i hans namn, med en tes om att det var självmord, om jag inte minns fel. Palme skulle ha ändat sin bana själv, lät sig skjutas, av för läsaren okänd gärningsman. Olof Palme ville ha en värdig sorti ur klasskampen, som han inte längre förmåde styra, utbränd som han var. Mången ögonbryn höjdes för tolkningen. Lars Krantz drev  kampanj, ofta dök han upp i Abf-huset  på Sveavägen med sin teori, om mordet på statsministern, 1986. Lars Krantz var inte ensam om mordteorier, om Pamemordet.  Författaren Sven Arnér, och tidningen Proletären, har skrivit massor om Palmemordet, liksom ett par bröder med finskklingande namn, som skrivit ett par böcker med tidsstudier, om mordet på statsministern. Alltnog,  Lars Krantz drev sin tes ännu längre, och övergav självmordsteorin. Krantz sista tes är att Lisbeth sköt Olof Palme, killen som sprang mot åsen upp för trapporna, var ett vittne, som sprang för sitt liv. Man bör kanske hålla sig för skratt, Krantz såg sin uppgift djupt seriöst, även om det blev lite tokigt på slutet.

Annonser

One response »

  1. Jag minns ett humorprogram på radion för rätt många år sedan, när man drev med alla dessa privatspanare i Palme-fallet: där refererades till någon som kallades ”Tok-Lars” och som man av försiktighetsskäl inte ville släppa in i studion.

    Tja, vad det gäller privatspanarna fick jag (från ett annat program) intrycket att en sådan person aldrig kan svara rakt och direkt på frågan ”vem mördade Palme”, utan alltid har en massa saker som ”måste förklaras först” – innan man kom fram till något fullständigt osannolikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s