Enhetsfronten har segrat på Tahiri torget i Kairo

Standard

Ännu finns det demonstranter kvar på Tahiri torget i Kairo. Det är några hundra som vill bl.a att undantagstilltåndet ska lyftas bort av den militärjunta som för tillfället styr landet, till val hålls i höst. Kärnan i motståndet är att inte använda sig av våld i någon form mot fienden. Ett annat är att ingen organisation eller parti, får kidnappa revolutionen, eller slå in kilar i motståndet för egen del. Minns hur det var i Spanien under det spanska inbördeskriget under trettiotalet (1936-39), då såväl utländsk inblandning (Kommintern bl.a) var legio, som olika partier på vänsterkanten saboterade enhetsfrontens taktik. Anarkister och kommunister stred mot varandra, samtidigt som fronten mot antirepublikanarna fasciterna, måste hållas. Det kunde bara sluta på ett sätt, nederlag.

Idag ser vi en helt annan enhet byggd på folkfrontstaktik i Egypten, där olika samhällsskikt och partier, inklusive de religösa, håller tillbaka sin egna intressen, till förmån för enhetsfronten, med några få paroller bland annat att störta Mubarak, införa demokrati, och yttrandefrihet i Egypten.

Annonser

One response »

  1. Spanska inbördeskriget 1936-39 drevs av högerkrafter för att störta en vänsterregim/republiken – förenklat.
    På initiativ av de republikanska krafterna rekryterades frivilliga från hela världen, i främsta hand kommunister men också socialdemokrater och partilösa. Dessa åkte till Spanien för att kämpa på republikens sida; dessa styrkor uppgick till 40 000 man. Republikens frivilliga organiserades i de Internationella brigaderna. Där fanns det cirka 500 svenskar, varav merparten kommunister och syndikalister. Nationalisterna hade stöd av frivilliga från Nordafrika och Irland.
    Hitlers Tyskland, Salazars Portugal och Mussolinis Italien var nära allierade med Franco. De italienska trupperna uppgick till cirka 45 000 man och de tyska till 10 000. Den spanska republiken hade Mexiko och Sovjetunionen på sin sida. Sovjet bidrog med stridsvagnar, flygplan och artilleripjäser; dessutom fanns ett par tusen officerare och NKVD-män på plats.
    En förpostfäkning inför andra världskriget, där fascisterna tog makten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s