Pirater enligt gammalt mönster

Standard

I en bok om sin familj och särskilt sin pappa skriver Erik Wijk att pappans släkt kom upp sig via piratverksamhet i Kattegatt. Bestyckade enkla båtar med diverse vapen för tiden 1800-talets början. Man högg in på mindre handelsfartyg som körde förnödenheter till det omkringliggande skärgårdslandskapet, och dess invånare. Tänker på det när stora rubriker talr om att piratverksamhet upptar unga somailer längs den 300 mil långa somaliska kusten. Måltavlor är oljeförande lastfartyg från när och fjärran. Piraterna har börjat häcka på det vida havet -utan att gå in till hamn- redo för tillslag mot handelsfartygen vars redare tjänar miljarder dollar årligen genom att inte gå via Goda Hoppsudden i södra Afrika. Nu har man stora problem. Taggtråd längs fartygssidorna räcker inte så värst långt. Somliga har beväpnat fartygen med legosoldater som hittat ett nytt affärområde.

Eskaleringen av våldet brukar inte  signalera något bra. Tvärtom förhårdnar det motsättningen mellan att ha och mista. Att ha ett riktigt jobb visavi ett brottsligt som piraterna ägnar sig åt.

Det är också brottsligt att dumpa giftigt avfall från den industrialiserade världen mitt i fiskstimmen. Det har ingen västmakt ägnat någon större vaksamhet åt.  Då har inga västflottor ankrat upp i Adenviken för att förhindra gigantiska miljöbrott. Nej aktieägarna kräver billiga lösningar. Att det agnar vissa destruktiva ideér i slutändan hos lokalbefolkningens unga arbetslösa söner är en sak för våra tidningar att på ett ganska enkelriktat sätt beskriva rövarna som ”stirrande vettvillingar” som jag läste häromdagen i en kvällstidning. Stirrande vettvillingar. Det är inte bolagsdirektörerna som är upphov till gigantisk miljöförstörelse i Adenviken och annorstädes. De sitter säkert i sadeln i Italien och EUs olika enklaver och hovar in svarta pengar ty skit flyter och luktar illa.

Annonser

3 responses »

  1. Jag fick i lördags – på ett Nej till EU-seminarium i Göteborg -en grundlig beskrivning över läget i Somalia av Tomas Magnusson. Han har varit skolledare i Somalia. Tomas menar att de som försöker styra Somalia – och dom blir fler och fler… – inte sanktionerat piratverksamhet.
    Fast å andra sidan; hur skall de bortglömda, undertryckta somalierna i kustprovinserna överleva i ett av världens fattigaste och mest instabila länder?
    Jag menar man kan inte moralisera över piraterna, som ofta görs i väst.

    (Däremot kan man moralisera över vår ”svenske bankrånare”, eftersom den metoden idag är förkastlig av flera lätt insedda skäl. Även om den idag inte skiljer så värst mycket från att vara bankdirektör… Minns du inte Hillersbergs satir?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s