Vi står inför en världskatastrof med Japan

Standard

Fyra små städer har utplånats av tsunamin efter en jordbävning i havet utanför Japans kust,  i veckan som gick. Städerna ligger på östra sidan vid kusten. Fyra kärnkraftverk som producerar mängder av energi har havererat. Två av dem kan ha s.k härdsmälta. Det är inte säkert att båda har härdsmälta men den ena befaras ha det. Det innebär att radioaktivt utsläpp, i mer eller mindre omfattning. Myndigheterna är försiktiga  för att inte skapa panik. Japan är tättbefolkat på liten yta. Två faktorer som borde avhålla landet från kärnkraftverk, särskilt med tanke på sin historia. Strålning och st(r)ålbadet som landets befolkning genomled efter andra världskriget, då USA agerade Guds förlängda arm, och strålade ihjäl miljoner japaner. USA eftersträvade världshegemoni i kapprustningen, under kalla kriget, ligga före Sovjet.

Japan som är omgivet av vatten borde hålla sig för väl utan kärnkraft, och använda det omgivande havet, som energikälla, och utveckla energi ur havet. Istället har landet fallit in i gängse energigfanatism, som kärnkraftverk innebär, och alla de faror som är förknippad med radioaktivtet. Det lilla landet har inte plats för slutförvaring. Japan vilar på en jordbävningszon. Kanske den värsta i världen. Omkring 9 på Richterskalan uppmätte veckans jordbävning, med efterföljande 10 m hög tsunami mot Japans östra nordkust, där man räknar med omkring 3 minusgrader söndagnatt den 12.03.11

Den ekonomiska konsekvenserna är enorma. Världens ekonomier kommer att drabbav det som sker i Japan. Japan har dragits med stora ekonomiska problem under ett par decenium, som de s.k tiger -ekonomiernas kollaps i östern.  Nu står Japan kanske inför en egen ekonomisk kollaps, och måste ta hem sina Yen och dollar, vilket riskerar  en ekonomisk tsunanimeffekt också  i väst, här var ekonomierna gått på kryckor, sedan flera USA banker kollapsat under de senaste åren. USA som har världens största statsskuld (krigsekonomi), kommer troligen få nya problem med utvecklingen i Japan. Hur mycket kvarstår att se. Sverige kommer också drabbas.  Hur mycket återstår att se.

Ännu har vi inte sett slutet på jordbävningen i Japan, folk väntar på den stora smällen mot Tokyo, där hamstringen är i full gång för att klara livhanken den närmaste månaden. Stackars japanerna. De är värda ett bättre öde, ett folk som  har lidit så mycket, med andra verkningarna efter andra världskriget.

Annonser

3 responses »

  1. Om den japanska jordbävningen förhoppningsvis klingar av – motsatsen vågar jag inte tänka på – så är i det kapitalistiska samhället alltid kapitalismen vinnaren. Äntligen kan hjulen börja rulla hos ”givarländerna”. Vi kan t o m slippa ett för den alltid sviktande världskonjunkturen behövligt storkrig…

    Trots att Japan står 14 % av datortillverkningen (källa svt idag), så kommer inte datorerna att sluta tillverkas!
    Problemet idag är inte varuproduktionen – det är den oplanerade tillverkningen av varor – kort sagt: överproduktionen! Och naturligtvis: den sneda fördelningen av dessa varor.

    Frågan som kan diskuteras: varför förbedde japanerna sig inte mot Tsunamivågorna? De bor ju i ett av världens mest jordbävningsdrabbade områden – historiskt sett. Vallar borde byggts först – innan man ev. byggde kärnkratfverk. Men så går det när vinsten prioriteras före behoven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s