Globalisering med andra medel I Libyen

Standard

Är bombningen av Libyen en förutsättning för ekonomisk globalisering ? Jag tycker att frågan är värd att testa. Det finns rykten att Khaddafi var i färd med att återförstatliga oljeindustrin, och köra ut de internationella oljebolagen som håller till i landet (sanningen får vi kanske aldrig reda på). I samma veva har etniska motsättningar uppstått mellan olika folkgrupper som hetsats till att bekriga varandra, med utländsk hjälp. Bl.a har agenter från England avslöjats (BP) som infiltratörer för att hälla bensin på lågorna. Det här är tankar som har sin grund i att länderna som anfaller landet (Frankrike, England, USA i spetsen) har stora svårigheter att täcka sina energibehov då de inte själva har gas och olja, i någon större utsträckning. De multinationella bolag som BP och Exxon och allt vad dom heter, skyr inga medel, det har vi sett i Irak och Afghanistan (gasledning från Kirgizien, Turkmenistan, plus andra naturtillgångar), där det utspelar sig olje- och gaskrig sedan många år tillbaka.

Traditionellt kallas västvärldens interventioner i länderna i centralasien för humanitära insatser; allt från att rädda kvinnornas position i samhällena,  till att bekriga knarkhandeln, som i det senare fallet är krigsbaroner,  i framförallt Afghanistan, som tjänar storkovan på narkotika distributionen till Europa och USA, samtidigt som de utses till höga politiska poster i samhället (Afghanistan). Man behöver inte vara allt för konsipiratorisk lagd för att sätta ihop ett och ett, och se de imperialistiska sammanhangen.

Libyen har 2 procent av världens olja. Inte mycket kan tyckas, men trots det har utländska oljekonsortier intressen av den libyska oljan, som all annan olja i världen. Krig är som en känd militärhistoriker sa; en fortsättning på politiken. I vårt 2000-århundrade är oljeresurserna inte längre oändliga, det gäller därför att roffa åt sig så snabbt och brutalt naturtillgångarna, och ha försprång före kapitalistiska uppkomlingar som Kina och Indien, kanske också Ryssland,  på världsmarknaden. Det är därför inte konstigt att Kina, Indien och Ryssland är kritiska till anfallet på Libyen. De länderna handlar ännu så länge med oljan (Ryssland proucerar egen olja och gas), och har därmed stora intressen att det hela sker någorlunda fredligt. Annars hamnar de i slagskuggan. Kapitalismen är en ständig tävlan om råvaror i främsta rummet. Politikerna kan inte göra så mycket åt det, så länge de inte inser att världen måste sträva mot socialismen, och en jämn inkomstfördelning såväl intern som externt, för att jorden ska bli en god plats att leva på. Jag tror att Karl Marx hade ett och annat att säga om fallet Libyen, som behandlas som ett resultat av en humanitär katastrof (fast andra länder är mycket värre mot sin befolkning, Saudi Arabien t.ex), då det i själva verket handlar om det eviga mantrat ekonomisk globalisering, och politik med andra medel.

FN som allt mera blivit en handräckning till USA och Nato har -som det visat sig-,  två folkrätter en för de undergivna små länderna, och en annan för de ekonomiskt starka, som USA. Inget kan ändras i frågan om inte världsopinonen genomskådar spelet, och protesterar vilket de gör i arabvärlden, som drabbats av det imperialistiska svärdshugget, mer än en gång i historien. Förutom de nämnda länderna i arabvärlden konfronterades  Syrien, av engelskt flyg i det gyllene seklets början, på 1900-talet. Imperialisterna är hatade i arabvärlden, så ock bombningen av Libyen. Vår massmedia har intressen att ge en humanitär bild där vi ser ut som dom stora hjältarna medan tredje världens makthavare är de verkliga världsdespoterna. Mönstret går igen.

Annonser

2 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s