Catarina Elmsäter-Svärd (m) infrastrukturministern i lördagsintervju p1

Standard

Ja hon blev intervjuad av den utmärkta journalisten på p1 som ställer motfrågor för ovanligheten skull. Ett stolt uttalande från ministern var att ”vi har gjort en historisk satsning på järnvägen” (alliansen). Ett uttalande som hon snabbt fick äta upp med sked ity satsningen består bland annat i att alliansen tagit tillbaka 700 miljoner förra året som skulle tillfalla Trafikverket som underhåller banorna. Efter två vintrar som satt SJ på det hala där ordförande för SJ AB tvingas lämna sin post därför att;  ”järnvägen har blivit en lekstuga för politikerna”, en åsikt som han fockas för av alliansen. Nu har alliansen fått skrämselhicka efter Ulf Adhelssons (m) oförskräckta ord, och ”satsar” 800 miljoner på järnvägen, där netto är 100 miljoner, en nätt summa som EN sparkad VD brukar få avgångsvederlag i vår korrupta chefslönepolitik,  i himmelriket för de rika.

Tre större järnvägsprojekt har alliansen skrotat bland annat i västra Sverige;  järnväg Borås-Landvetter, samt påbörjan av ostkustbana etc, etc. ”storsatsningen” innebär också att alliansen fördyrar järnvägstrafiken, genom att Trafikverket får ta ut högre banvgifter 10 %,  medan vägarna inte behöver det, vilket innebär att mycket av den tunga järnvägstrafiken går över på vägarna istället. Biljettpriserna på järnvägen lär öka i takt med högre banavgifter dessutom.

Elmsäter (m) menar att (vision) 25 miljarder ska satsas på järnvägen under kommande 25 åren, och hon tycker det är en ”stor” summa. Var och en med lite hum om järnvägskostnader, förstår att det innebär att nedslitna spår inte kommer repereras med sådana små mål och penningfördelning, under överskådlig tid. För att ta ett exempel;  i Spanien satsade regeringen 200 miljarder på att bygga järnväg sedan slutet av 1990-talet, och i 2000-talets början.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s