Några reflextioner från en tevesoffa angående svensk trupp i Afghanistan

Standard

I Onsdags kväll visades ett avsnitt om Sveriges trupp i Afghanistan. En radiomast var målet för kvällens övning. För något mer blev det inte. Nå maten låg på en höjd ganska svår att hålla enligt militären därstädes. Med avancerade fordon och en samling nyutbildad afghansk militär samt afganska poliser skulle höjden rensas från ”survengenter” eller hur det benämns en omskrivning för aghaner, som skyddar sitt land från inkräktare. Nå, huvudrollen i den svenska truppen är en medelålders kapten (något under 40 år). Han pekar och hojtar. Till sin hjälp har ett svenskt ufo som hämningslöst går igång på den afganska naturen som han säger vara;  ”bruna skithögar överallt” (som otvugna svenska turister brukar utbrista), med det menar han bergen, som Afghanistan är berömd för.

Nåväl, polistrupperna är inte mycket att lita på. Efter mycket krystande förlöser man masten.  Afghanerna drivs på flykt. Afghanska poliser blir kvar runt masten. Av förståeliga skäl drar dom sin kos ganska snabbt, och släpper bevakningen av masten, till afghanerna, som just drivits därifrån. Vem vill bli nedmejad av landets fösvarsmilis, som amen i kyrkan intar berget omgående, då svenskarna vänder sin rygg mot dem. När svenskarna tagit de första blossen på sina cigaretter i baslägret, hörs smattret från de afghanska gevären.  

Det meningslösa kriget fastnar på näthinnan, och  de beväpnade ”turisterna”,  som svenskarna är i denna bergiga terräng, med mycken sand och sten, långt borta är Sveriges lerjordar.  Som de intervjuade byborna säger i filmen, ”lås oss vara ifred”.  Med det menas;  ÅK HEM VI BEHÖVER INTE ERT ”BESKYDD”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s