Nyliberalismen är inte död lever i högsta välmåga

Standard

Skrapar man på socialdemokratin finner man nyliberalismen Juholt säger en sak vid installationstal, och sedan blir det det vanliga nyliberala köret. Dock är det annorlunda på Island; Vi betalar inte är deras motto. ”Vi betalar inte bankernas dåliga affärer”, som svindlat samhället på miljarder isländska kronor. Island har haft omröstning om skulden till engelska banker.

Samhällstoppen med en nytillträdd president tycker inte om att islänningarna inte visar samarbetsspråk med engelsmännen. Men vad hjälper det, folkmakten är starkare på Island, kanske har det att göra med Islands tradition långt tillbaka, med en form av folkdemokrati, som samlade islänningarna till ting, där de stora sakerna avgjordes. Grekland har en annan tradition med en pompös överklass som bestämde  genom akademierna och eliternas maktfördelning sinsemllan. Därför genomförs nu i Grekland ett stålbad som försämrar allt från pensioner till matkostnader/försäkringar, och löner, för arbetarklassen. En utveckling som går på tvärs med allt vad demokrati heter, och är den ekonomiska diktaturens järnnäve i skötet på grekerna, som protesterar vilt. Latinets Portugal väntar på socialhjälp från europeiska investeringsbanken och allt vad det heter i sann allmoseanda, medan folket gnisslar tänder för de vet vem som får betala tiggeriet, med sin välfärd. Ekomierna i många länder i Europa liknar världen före 1930, nu i form av ekonomisk krigföring mot folken, från bankernas spekualtionskaruseller i den nyliberala marknadsekonomin som härskar över oss.

Det enda världens internationella makthavare förstår är ett nej från folket till spekulationsförlusterna, som islänningarna säger och verkar för.

Annonser

One response »

  1. Och Jan Myrdal tycker det luktar 1914… hoppas han har fel. Fast nu är det ju Afrika som skall klämmas åt. Idag har man skickat ut en arresteringsorder på president Ghaddafi från Internatioenlla domstolen i Haag. Har dom redan gripit Kissinger och Bush – de riktiga massmördarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s