Gammal protekionism styr EU

Standard

Elisabeth Höglund kolumnist i en kvällstidning är typisk för den protektionism som styr EUs högra flank. Den går ut på att klandra medlemsstater  som Grekland, Portugal, Spanien, Rumänien osv. det är länder som inte ”passar i EU-systemet” ett system gjord för de rika EU-länderna som Tyskland, Frankrike, Sverige, Storbritannien etc. De fattiga länderna ska passa sig och inte visa upp falska tabeller på sin ekonomiska sits som Grekland, som ”levt över tillgångarna och inte betalt skatt” folket därstädes ska veta hut och hålla igen sina krav och täppa igen truten.

Inte ett ord över Tyskland som själv ”levt över tillgångarna” genom att bryta mot 3 procents regeln som innebär att Tyskland överskridit det ”ekonomiska midjemåttet” statliga budgetunderskottet, som förespråkas/regel inom EU. Ett midjemått som idag inte talas om överhuvudtaget, ity det är sprängt av verklighetens ”ekonomiska lagar” i motsats till nyliberalernas ekonomiska svärmerier, räntmätare som gjort hela Europa till ett ekonomiskt mischmash, och ekonomiskt gungfly, tack vare laizze faire-ekonomin, och låt-gå-andan, som skapat bubblor i hela det euorpeiska badkaret. Hela systemet lider av ekonomisk ovarsamhet. Det efter ekonomiska modeller hämtade från den glada Chicago-skolan, beskrivet i ”Chockdoktrinen” av Naomi Klein (Ordfront), en doktrin som vi nu ser att Grekland ska utsättas för. I Greklands fall, utsvältning av befolkningen, och ”skattmätning” som liknar forna tiders ridderskap och klassamhälle.

Annonser

4 responses »

  1. Men nu blandar du väl ihop? Protektionism och laissez-faire brukar annars anses som varandras motsatser. Protektionism = staten värnar om landets näringsliv via en massa olika stöd; laissez-faire = näringslivet får sköta sig självt med minimal inblandning från staten (som istället ägnar sig åt att disciplinera medborgarna att passa in i näringslivets mönster).

    Givetvis är de båda extremer som aldrig har förekommit i ren form. Men det EU brukar klandras för är snarast ett övermått av laissez-faire, t.ex. i den här artikeln av Samir Amin: http://monthlyreview.org/2006/12/01/beyond-liberal-globalization-a-better-or-worse-world

  2. Den senaste tiden har jag observerat att du i flera inlägg varit besviken på den s.k. ” Vänstern” i olika sammanhang. Jag har personligen alltid varit misstänksam mot ”vänstern”, då jag i hela mitt liv vistats i arbetarklassen, därför att dom flesta med det epitetet är från medelklassen. Denna klass beter sig ungefär likadant oavsett om dom är röda, gröna eller blå. Kan du t.ex visa upp något exempel på någon individ i arbetarklassen som får breda ut sig om sina erfarenheter i offentligheten.

  3. Den senaste tiden har jag observerat att du i flera inlägg varit besviken på den s.k. ” Vänstern” i olika sammanhang. Jag har personligen alltid varit misstänksam mot ”vänstern”, då jag i hela mitt liv vistats i arbetarklassen, därför att dom flesta med det epitetet är från medelklassen. Denna klass beter sig ungefär likadant oavsett om dom är röda, gröna eller blå. Kan du t.ex visa upp något exempel på någon individ i arbetarklassen som får breda ut sig erfarenheter i offentligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s