Ett dött manifest utan betydelse

Standard

Massmördaren i Oslo som tog bortåt hundra människoliv hade -som fadern sa- bort ta livet av sig. Istället valde han att fortsätta leva, med nära hundra liv på sitt samvete. Mannen kan jämföras med skolmassakerns- eller varhustorgsmassakerns vansinnesskjutningar. Sjuka individer som sett sig förbisprungna av det ”normala samhällets puls”, och finner sig stå utanför, alternativt över samhället, och människorna däruti,  i detta fall en förmodligen grandios personlighet, som tar till vapen för att manifestera, sin sjuka personlighet. Psykopaten i Oslo säger att ”han ska marknadsföra sitt manifest genom de dödade på Utöja och i Oslo”. Marknadsföringen dör samma dag. Vem läser på allvar, ett ”manifest” kopplad till död och förintelse ? Bara dårar i dårhuskorridoren, och eventuella rättsläkare. För att ett manifest ska vara gångbart, behövs en rörelse runt manifestet, en grupp eller ännu hellre ett parti, som driver manifestet/programmet. Inget av detta finns i Oslofallet. Hitlers ”Mein Kampf” var ett ”politiskt projekt” i så motto att det fanns en massrörelse och parti runt det. Men manifestet i sig själv betydelselöst i det närmaste. Det var Hitlers krig och ugnar som tog livet av miljoner efter miljoner människor, ur alla för nazisterna, misshagliga läger, de flesta, judar.

Oslomördaren har under tio års tid -enligt honom själv, om man ska tro massmedia- skapat ”manifestet” utan att ha en politisk förankring någonstans. Lösa förbindelser på yttersta högerkanten, har inte gett något resultat, förmodligen har massmödaren varit för udda. Inget politiskt parti på yttersta högerkanten, har öppet låtit sig kopplas till mördarens filosofi. Vittnen till hans agenda är dödade, döda vittnen talar inte, liksom döda manifest är värdelösa, blott uttryck för en sjuks människas långa fantasier. Följaktligen om man ska man ”demonstrera” eller hellre mötas,  borde det göras utifrån att hedra de döda ungdomarna, inte utifrån en politisk agenda. I Oslo samlade ett sådant möte 200 000 Oslobor, för att hedra de dödade ungdomarna på Utöj, och de människor som dödades i Oslo.

Annonser

One response »

  1. Visst läser många den norske massmördarens manifest. Jag hörde på prof. i religionshistoria Mattias Gardell som gjorde en skarp analys av den texten. Det skulle ta alltför långt utrymme att göra ett referat här… men Gardells slutsats var att det var ett hopkok av flera alternativa texter utan någon egentlig ”röd” tråd. Kanske kommer Gardell med en analys i media, vad vet jag? Mycket intressant föredrag och diskussion inför hundratalet personer på KP:s sommarläger den 30 juli, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s