Vaclav Havel född oktober 1936 död december 2011, Ombytlig dissident

Standard

Att beskriva Vaclav Havel tjeckisk dissident och dramatiker är svårt. Som att ge sig in i ett ormbo. På 1980-talet läste jag diverse texter av honom. Han var en frihetshjälte, mest drivande i Charta 77-rörelsen, som satte pennan på kommunismens (outvecklad) ”onda sår”.  Misstroende mot kritiker, fängslande av kritiker, var den tjeckoslovakiska ”kommunismens” prevention. Vaclav Havel hade tidigt blivit stoppad i sin karriär, och skolgång. Han kom från en förmögen industrifamilj, som hade goda kontakter (enl Wikepedia) med de borgerliga politikerna på 1920-talet, vilket ledde till onda ögon, från den ”kommunistiska” regimen. Gymnasuim fick han gå i hemlighet, på en icke kontrollerad skola.

De tidiga upplevelserna ledde till modiga brev, till president Gustav Husak, där han kritiserade regimen (1975), för ”omoralisk politik mot det tjeckoslovakiska folket”. Som svar fick Havel sitta fem år i kurran. Charta 77 föddes 1977. En samling intellektuella ingick i Chartan, som fick genomslag i hela öst, och skickade signaler ut i världen, typ; uppror lönar sig.

Artiklar i ”En Dåre i Prag” eller ”De Maktlösas Makt” 1978, var irriterande för många, då huvudtesen är att ”alla bär en kollektiv skuld under kommunismåren i det gamla riket”. Möjligen hade Vaclav Havel påverkats, under den ensidiga erfarenheten från Tyskland, där den ”kollektiva skulden aldrig klarlades, ”inga plogfåror plöjdes”, möjligen på senare år, har debatten förts i den riktningen, i ett Tyskland efter återföreningen.

Vaclav Havel blev president 1989, hans ”Medborgarforum” fick överväldigande 80 % röster, till det Tjeckoslovakiska parlamentet, 1990. Vaclav var president 1989-1993, avgick en kort tid, i protest mot delningen av landet (motsats utveckling till Tyskland), men blev president pånytt och satt till 2003.

Vaclav Havel har solkat ned sitt anseende, genom att prisa Serbienkriget 1994. Gå med i Nato. Och framförallt; prisa Irakkriget 2003. Han var också en EU-vän, vilket ledde in landet i EU, under 2000-talet.

Vaclav Havel är värd att studera närmare, en europeisk intellektuell, som hamnade i George W. Bush erans svavelosande helvete.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s