Vad händer i Kampuchea, varför så tyst om landet

Standard

Det har varit tyst om Kampuchea mycket länge. Varför ? Är det för att landet går bakåt i utvecklingen ? Eller som Kampucheas Pen-ordförande säger; ”Kambodja är 200 år efter utvecklingen, vi säger bara det makten vill, att vi ska säga, vi indoktrineras att säga blott det makten vill”, slut citat. Heng Sreang ordförande i nystartade Pen-klubben, säger att man inte vill registreras som ”NGO hos inrikesministern, för då tar de kontroll över Pen-klubben”. Och med det menar journalisten, att man då inte behöver bilda, någon Pen i Kambodja. Pen-klubben har blott 20 medlemmar idag. Allt är mycket varligt, därför att ”infiltrering är vanligt i Kampuchea, där staten lägger krokben, för alla fria tankar om det förmår”. slut citat

Staten har en vittgående ”Kränkingslag”, vilket innebär att kritik mot staten eller enskilda makthavare, kan orsaka fängelse. Landet är korrupt, vilket staten vill dölja så gott det förmår. Skövling av naturtillgångarna, stora privata profiter och utförsäljning, är genomgående tema, i Kampuchea. Det medför att 80 % av befolkningen som bor på landet, lever under svåra förhållanden. Skolnivånoch utbildningsnivån är mycket låg säger Pen-ordförande. I ett land där 60 procent är under 18 år.

Väst har ansvar för den här utvecklingen då väst hållit regimen under armarna, allt sedan den ökända, Pol-Pot-tiden. Idag ställs ledarna från den tiden till svars. Dock kommer dagens utveckling i Kampuchea aldrig i blickfånget, i våra media. Kan det vara för den ökända avregleringen, som drabbar såväl väst som öst, med ödesdiger följd ?

Annonser

2 responses »

 1. Det är samma kamp i varje land runt hela vårt klot där media styrs av det
  privata kapitalet, d.v.s alla länder och individer som försöker befria sig från
  kapitalets makt blir marginaliserade.
  Man vill ju att bilden av Kampuchea som ett enda stort förintelseläger skall
  etsas fast för evigt i folks medvetande.
  Noam Chomsky gjorde en jämförelse, i spaltmeter, i mängden rapporter
  från Kampuchea och Östtimor under perioden 1975-79 i amerikansk media.
  Vilken konflikt tror du låg i medieskugga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s