Sven Lindqvist får Leninpriset Jenny Wrangborg Robespierrepriset av Myrdalsällskapet 2012

Standard

Kul att de båda får priset. Sven Lindqvist är en oerhört rutinerad författare, som utkom första gången 1955, med ”Ett förslag” (nyupplaga 1961, 1981). Sven har skrivit om alla kontinenter, från Kina till Latinamerika och Australien. Senast var Sven Lindqvist i Australien, och skrev ”Terra Nullius – en resa genom ingens land” 2005, som behandlar abourginernas situation, därstädes. ”Slagskuggan”  (1969) och ”Jord och makt i Sydamerika (1973) är stora böcker om jordens fördömda, lantarbetare. ”Myten om Wu Tao-tzu (1967) om Kina. osv. osv. Personliga böcker som ”Bänkpress (1988) är inte dum heller, och för att tala om ”En Älskars dagbok” 1981, och dess like ”En gifts man dagbok” (1982). Det vore tjänstefel att glömma nämna ”Urota varenda jävel” (1992) och ”Avsikt att förinta”  (2008). Har man dessa böcker är man rikt utrustad, för det litterära livet.

Jenny Wrangborg född 1984 i Kristianstad är en svensk poet, krönikör och kallskänka som beskriver vardagsmänniskans slit för brödfödan. I hennes fall i restaurangvärlden, en av de tuffatse branscherna. ”Kallskänkan” Kata förlag (2010) är därför en av hennes prisade böcker. Hon är också politiskt aktiv och skriver för Tvärdag, Arbetarbladet etc.

Fler titlar ”Skarpt läge (2010) och ”Vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras” (2010) Leopard förlag, har Jenny Wrangborg, också försett svensk arbetalitteratur, med.

Priset utdelas 14 april 2012 i Varberg på hotell Gästis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s