Marie Colvin knappast en stor journalist

Standard

Marie Colvin dödades av en granat i den syriska staden Homs. Av västmedia beskriven som en ockuperad stad, där syriska ”rebeller” har sitt fäste. I svensk public relationradio har jag blott hört ett radioprogram som varit kritisk till den förmenta rapporteringen från Syrien. Det var en kioskhandlare vid stora porten vid huvudmoskén i centrala Damaskus, som var kritisk till ”rebellerna” i Syrien och hade en regimvänlig bild av läget i Syrien. Kioskhandlaren menar att det är utländska intressen bakom mediadrevet mot den syriska statsapparaten.

Marie Colvin verkar inte vara den grävande journalisten frånkopplad ”hetsen skällande hundar”. I Kosovo ”gick hon in med de västledda trupperna som olagligt hade understött krossande av exJugoslvaien, med bland annat Natobombningar av exJugoslavien, ett krigsbrott. I Tripoli säger Cecilia Hagen i dagens tidning att ”jag utgår att hon var på plats när Kahdaffi avrättades”. En avrättning fullkomligt folkrättsvidrig. Colvin sägs ha ”kännt Yassir Arafat”, varit i Östtimor under striderna där för några år sedan, osv. osv.

Vad gör en journalist stor ? Knappast våghalsigheten blott, det måste finnas en analyserande portion journalism, som sätter in krigen i en världsbild, där det ena kriget avlöser det andra, med agenda att främja stormaktspolitiken, ty det är oftast stormaktspolitiken, som ligger bakom krigen. Då är anlysen viktigast inte kriget i sig, utan analysen snurrar kompassnålen febrilt.

Det kan dessutom vara viktigare att stå utanför kriget, för att göra en analys värdig namnet, för att slippa inbäddningens konsekvenser.

Annonser

2 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s