Aftonbladets Nordkorea reportage typisk kolonialmentalitet hos journalisterna

Standard

Två av Aftonbladets journalister har fått inresevisum i Nordkorea. Det första de klandrar är kylan. Husen, avsaknaden av bilar (trots att minst tio bilar kör förbi i samma sekund) landets är isolerat (vem har isolerat landet och utlyst embargo?) I denna märkvädiga situation att bli utfryst från omvärlden där alla deltar i utfrysningen, också Sverige, tycker journalisterna det är underligt att de har värdar med sig under vistelsen. Man kan bara tänka sig vilka sabotage av landet och vilka följder det skulle få om Nordkorea som är efterlyst av samtliga världens betydande ledare i väst, skulle släppa illasinnade s.k journalister ”fria” med fria händer infiltrera ”organismen” i landet. Som ”västerlänningar” idag gör i Iran, bl.a misstänkta västerlänningar som placerar bilbomber med magneter under ”iranska kärnkraftexperter” som blåser iväg i en bombkrevad för alltid. Först saboterar väst alla möjligheter för Nordkorea att uppföra sig som kolonialmakterna önskar, sedan kräver de full öppenhet, och västerländsk stil på gatorna, ”utebliven reklam” som jönssarna från Aftonbladet saknar. Någon måtta kan man begära av väst, eller en from förhoppning ?

Hade Nordkorea varit lika blåögd som Iran då hade Nordkorea inte existerat idag, som fri nation. Nordkorea vill ha en återförening med Syd , vilket motarbetas av hela kraften från USA och dess allierade. Vad är det för politik ? Jo att isolera Nord och folket från varandra.

Annonser

14 responses »

 1. Det är nog sant Danne men är det vi i väst som hindrar människorna i landet från att tänka och ifrågasätta?
  Eller är det metoderna inom landet som får folket att ”gilla läget”?
  Jag kan också tycka att nyanserna i aftonbladets artikel var väldigt få men de var väl så här de upplevde landet, nyanslöst, för att de inte fick se något annat?

  • Min poäng är att Nordkorea är utsatt för ambargo från väst och blir därför svarte Petter.Man blir som man förväntas i västs ögon. Därmed inte sagt att nordkoreanerna äär som västjournalisterna tror och vill tro. Fråga Katrin som varit i landet t.ex

 2. Jag förstår din poäng men det jag menar och tänker är att om man inte får möjlighet att jämföra så kan man inte välja och med tanke på att ledaren har gott om mat och mycket pengar för egen del borde folket se att de kunde ha det bättre. Men kan man inte begära att vi i väst ska kunna se det med nordkoreanernas ögon och vi kan inte heller begära att de ska se de ur vårt.
  Katrin har förvisso varit där men det är många år sedan och mycket har nog förändrats i och med emabargot eller vad tror du?
  Jag säger absolut inte att vårt sätt att leva eller vara är bättre än någon annans men jag tror att det vore bra om man kunde ha lite mer öppenhet mot omvärlden och kanske i och med detta skapa goda relationer med andra länder.

  • Men öppenheten dränks av västembargo och förhindrande av återföreningen med syd och nord varför skulle de vara ”öppna” och samtidigt påskitna.

 3. Jag är inte insatt i NK, men märkligt att man trycker på olika saker i olika länder. Värdar för besökare skall lyftas fram som något hemskt underligt. Men det är inte det minsta underligt ens i väst. Min Irakiske kompis, med doktorsexamen gjorde post doc i Boston, USA. Han fick väl inga värdar men han stoppades av ordinarie polisen, campus police, osv dagligen, ofta kröp polisbilen efter honom längs trottoaren under hans promenad hem. Han kontrollerades att han bodde där han sagt att han bodde. Under två år hann han bli bekant med personalen i det särskilda rummet vid Logan airport.

  Jag har ingen uppfattning om vad den genomsnittlige personens inflytande i NK är. Men om de enda bevisen för förtryck de hittar är något som är standard i Väst, då oroar jag mig mer för vår värld.

 4. Jag trodde att strandningen av Nord och Sydkoreas återförening berodde på att Nordkorea visats vara skyldig till en sänkning av skeppet (som jag inte kommer ihåg namnet på) år 2010.
  Jag hade för mig att Sydkorea stoppade all handel med Nordkorea efter det och också att återföreningen las på is på grund av detta.

  • Syd och Nord har delats av stormaktsskäl under det s.k kalla kriget mellan USA, Sovjet och Kina de senare två höll på nord och USA byggde upp syd.Det råder blott skjutuppehåll formellt är det fortfarande krigstillstånd mellan syd och nord. Om nord fick som de vill skulle landet vara förenat idag. USA vill ha en positionering i östasien genom att underblåsa stridigheterna mellan syd och nord. Närheten till Kina är lockande för USA.

 5. Ok så det är alltså så att USA har ett finger med i spelet när det gäller det här sista som hände med skeppet och Sydkoreas beslut att lägga förhandlingarna på is?
  Om Nordkorea fick som dom ville vet du då hur dom har sagt att dom vill att det ska se ut i landet, jag tänker att Sydkorea är ju förhålandevis öppet?
  Jag vet ju att USA vill vara med och peka med hela handen överallt men jag har inte koll på hur mycket de kan styra Sydkorea?
  Intressant att höra hur du tänker för jag är ju lite orolig för kärnvapnen som Nordkorea besitter och med tanke på att hot nu uttalats från Nordkoreas sida om militärövningen som Sydkorea och USA ska genomförs.

  • Enda landet som använt atombomben är USA helt onödigt då Japan redan var besegrad av västmakterna och Sovjetunionen. De länder idag som lagt ned sina kärnvapen som Libyen med Khadaffi i spetsen, blev ockuperad och ledaren olagligt avrättad av (läs USAs) politiska agenda.

 6. Sovjetunionen spelade faktiskt en större roll när Japan besegrades än USA vill erkänna. Vid Jalta-konferensen i februari 1945 hade Roosevelt två stora målsättningar och han var beredd att gå långt för att nå dessa mål. Hans militära experter hade beräknat att det skulle kosta 2 millioner amerikaner för att invadera och och knäcka Japan. Atombomben var fortfarande ett mycket osäkert kort, så FDR behövde Stalins löfte att Sovjet skulle gå med i kriget mot Japan. Det fick han (det andra var tillkomsten av FN). Stalin höll sitt löfte, vilket var en stor chock för japanerna. Sovjets inträde i kriget hade en större inverkan på Japans kapitulation än USA:s atombomber, där har du rätt Dan.
  Min hustrus far tillhörde f ö en av milliontals sovjetiska soldater som transporterades från striderna mot tyskarna på (sovjetiska) västfronten till östfronten i Fjärran Östern.

 7. Just nu ser det ju ljusare ut när det gäller Nordkorea, hoppas allt löser sig så småningom och att inte BARA USA blir nöjda……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s