Det är inte vårdkvaliteten som är huvudfrågan det är profiteringen på människors sjukdomar och vårdbehov

Standard

Idag har världens största vårdavtal träffats S:t Görans sjukhus privatiseras till 2024 för ett internationellt riskkapitalbolag. Alliansen  och miljöpartiet har tillsammans slagit spiken i kistan för offentlig vård i stora delar av Stockholm med omnejd. Socialdemokraterna har medverkat i kulissen genom att inte ta avstånd från profiterande vård, utan kört med halvsanningar, och dilat med privatiseringsnissarna i Sverige. Socialdemokraterna har i tidigare regeringsställning stått för privatisering av vård och skolor, med en slags kvalitetsresonemang, som förskjuter  grundfrågan, tillförmån för privatiseringsivrarna i Sverige.

Annonser

4 responses »

 1. Du har fel. Grundfrågan är att man behandlar vård enligt kommersiella metoder, med köp och sälj, vilket nödvändigtvis resulterar i dålig vård.

  Om någon tjänar pengar på detta eller inte är fullständigt irrelevant. Det blir lika uselt om det är ett kommunalt sjukhus som har bestämt att budgeten ska styra vad som görs. Det driver också fram vanvård. Inte en jävel tjänar några pengar på det, utom möjligen vi i egenskap av skattebetalare, men det blir skit i alla fall. Snålheten styr, helt i onödan, och människor far illa. Det är grundfrågan.

  Någon tjänar pengar på att vi vi måste ha mat. Är det också omoraliskt?

 2. Jan, det är du som har fel. Sjukvård i offentlig ägo innebar att vi skattebetalare kan reagera med eller mot de folkvalda. Privatiserat ha vi inget att säga till om. Offentligt innebär att personal som går till media om missförhållanden ska kunna slippa repressalier. Det gäller inte privata företag. Och privata eftersträvar vinst och innebär i vården att skattemedel stjäls. De folkvalda har svårare att direkt stjäla. om det görs är de åtalbara.

 3. Självfallet är det lättare än om de har pantat bort sjukvården på ett nioårigt kontrakt som i Stockholm. Men problemet är ändå att sjukvården drivs efter lönsamhetskriterier, det må sen vara i privat eller offentlig regi.

  Det handlar inte om stöld. Det handlar om att man skiter i patienter för att de anses vara svårbehandlade. Eller att man prackar dem på varandra i en evig rundgång. Eller att man skär ner på personalen så de som är kvar inte hinner. Sånt görs av privata bolag, och sånt görs av offentliga förvaltningar som leker bolag. ”New Public Management” heter det, och det är precis lika skamligt som privata bolag registrerade på Jersey.

  • Det är inte alls ”gör det samma” pengar inom privat kapitalistisk sjukvård hamnar i privata fickor pengar inom offentlig sjukvård hamnar tillbaka hos skattebetalarna i någon form. DET är stora skillnaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s