Coachsyndromet vår tids urlakning av kunskapssamhället

Standard

Nu ska regeringen kasta in coacher som ska resa Sveriges elevers kunskaper i matematik. Ity alliansen har fått smällkäft då vi ligger under acceptansens nivå i den europeiska matematikligan. Problemet är inte enbart matematik, problemet är att elever knappt kan läsa i värsta fall när de lämnar skolan. Bakom finns en cynism att eleverna inte behövs i ett samhälle som blir ”mindre och mindre”, arbetstillfällena flyttas utomlands -om de inte redan är utflyttade- det är en utveckling som globaliseringen åstadkommit. Den s.k friskolereformen privatskolor med profit är ytterligare lök på laxen som är elitens svar på massans intressen. Coachning är i allmänhet en kvalitetssänkning där kunskaperna hos de som jobbar med saker inte tas tillvara, istället ska s.k coacher tala om hur saker ska uträttas. Förakt för kunskaper är dagens motto som genomsyrar samhället.  

Annonser

2 responses »

  1. Tjejen intresserade sig för det döfödda projektet för sveriges innovationsstrategi, en förvaltningskonstruktion som inte fattat hur innovation uppstår. I de dokument de upprättat stötte jag på ett nytt ord som fick mig att gapskratta:

    Innovationscoach.

    Coach är bra när man skall försöka anpassa människan till en onotmal situation. Förekomsten av dem i skolan syftar till att anpassa barnen till skolan istället för skolan till barnen. Barnens lärande är inte produkten längre, utbildningen är en produkt och där ligger numera fokus, inte på barnen, de skall ordnas in i enkla former som passar massproduktionstänkandet hos de som styr och skapar produkten. Coacher för arbetslösa handlar om att göra människor som passar i samhället, träna människor i att förvandla sig själva till en produkt. Alla skall in i monokulturen. Politikerna och förvaltarna har inte hjärna nog att lösa det vi andra klarade redan på dagis, att den runda pinnen inte passar i det fyrkantiga hålet.

    • Coach definition: En medelmåtta som har som huvudsyfte att forma andra till de bästa medelmåttor man kan tänka sig.

      Vetenskapsfilosofisk definition: Person som har som syssla att finna och slå ihjäl Den Svarta Svanen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s