Arla hotar landsbygden, monopolen kapitalismens undergång

Standard

Den s.k fria konkurrensen är en myt som kapitalismen skapat för att verka human. Arlas uppköp av Milko ett landsbygdsmejeri visar det. Arla hotar med att höja literpriset till 14 kronor på landsbygden för att hålla profiten upp. Det är ju dyrt att köra ut mjölk till landsbygden. Innan uppköpet av Milko sa Arla att priset inte skulle stiga i och med uppköpet av Milko. Vem som nu trodde på det. Monopolisering är en av huvudkomponenterna i kapitalismen att öka profit och makt och är ett av starkaste argumenten mot den s.k ”fria konkurrensen”, som natinonal- ekonomer på vänsterkanten brukar hävda är kapitalismens undergång, på sikt.

Annonser

3 responses »

 1. Marknadsdeportationer av människor saknar motstycke i historien. Folk deporteras från sina hem för att få jobb och överleva. Folk deporteras från sina hem genom ekonomiska incitament, tvingas från hem och bygd för att ha råd att leva.

  Att gevärspipan i ryggen på de som fördrivs bara är bildlig, gör hela saken värre, för med en riktig gevärspipa i ryggen finns det någon som tar ansvar för övergreppen, någon att kämpa emot. De ansvariga låtsas att deportationen är nån sorts naturlag eller frivilligt val, för att förneka offren för deras övergrepp sin offerstatus och tvätta bort blodstänken i sin egen kavaj, låtsas inte vara gärningsmän.

  Men en hel del av oss vet bättre…

 2. Den ”fria konkurrensen” verkar vara en av de stora lögnerna i vårt samhälle som vi borde försöka sopa bort. Det är monopolsituationer genom karteller på nästan alla marknadsområden, vi lever ju i monopolkapitalismens tidevarv.

  En intressant rapport: http://www.kkv.se/upload/Filer/Trycksaker/Rapporter/uppdragsforskning/forsk_rap_2009-9_karteller_korruption.pdf

  ”En kartell uppstår när ett antal företag slår sig samman och beter sig mer eller
  mindre som en monopolist. En monopolist bestämmer pris och kvantitet själv.
  Marknaden är satt ur funktion.”

  ”Välplanerade karteller
  Karteller vill inte bli upptäckta. Verksamheten är därför ofta välplanerad.
  Intervjupersoner berättar om hemliga möten på hotell och flygplatser och att
  använda krypterade telefoner.
  Men skulle den olagliga verksamheten trots detta upptäckas finns det exempel på att företag haft instruktioner till de anställda om hur de ska bete sig vid en
  eventuell gryningsräd från myndigheterna.”

  • Kartellbegreppet är förlegat. Visst finns de där ”cloak and dagger” kartellerna. Men med internet där kunderna omedelbart får veta allas priser, så får alla konkurrenter samma uppgifter. Med moderna prissätningsmodeller som görs enligt en ”shake down” princip, där man tar ut så mycket man kan få ut ur kunden, frikopplat från egna kostnader, så kan en mängd aktörer agera som en. Kolla exempelvis siten bytbil. Så ser du hur bilhandlarna prissätter exakt lika dant, för priset är inte kopplat till bilhandlarens kostnader utan har med ett bransch-konsensus att göra. Bilhandlarna har aldrig träffat varandra, har inte koordinerat ett enda dugg, ändå agerar de som en enda stor monopolist.

   Det går också att visa med termodynamiska analyser av ”shake down” prissättning att alla aktörer utan inbördes koordinering, kommer att kontrollera tillgången och tillse permanent och ständigt stigande brist. Att prissättningsmodellen tillsammans med vinstmaximering och kostnadsminimering leder till ett kartellagerande för en hel bransch utan att någon koordinerat ett dugg. Koordinationen sker redan på handelshögskolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s