Sannfinländarna och Sverigedemokraterna delar värderingar

Standard

Utvecklingen i Sverige och i svensk politik talar för att vi har en tråkig populism och främlingsfientlighet framför oss. Folk röstar efter plånboken det gjorde tyskarna under 1930-talet Hitler fick 30 procent av rösterna. Idag har vi en politik i Europa som ropar efter nåd från arbetarklassens led en forna stabiliteten och reformpolitiken som bedrivits i länder som Sverige har sett sina bästa dagar. I Finland närmaste östgrannen har Sannfinländarna seglat upp som ett klassalternativ finnarna är trötta på uppgivenheten bland politikerna och deras oförmåga att driva en klasspolitik som gynnar arbetarklassen. Sannfinnländernas krav på att Finland ska ha en självständig politik gentemot EU tilltalar folket, liksom partiets krav på högre beskattning av de rika. Finland har tagit emot 6000 invandrare en liten skara men tillräcklig för att skapa oreda i det lilla undanskymnda landet där främlingsfientligheten har inneburit mord på invandrare senast i Uleåborg där en svart man blev nedskjuten på en restaurang, på grund av utländsk härkomst.

Liksom Sverigedemokraterna underblåser Sannfinländarna sin retorik i berättigade klasskrav med främlingsfientlig ved i bastuns vedeldade kittel. Att som Merit Wager finlandssvensk journalist arbetande i Sverige, förneka likheten talar mot verkligheten i Finland, när hon närmast försvarar Sannfinländernas politik i finlandssvenskarnas rikstidning Huvudstadsbladet 11 april 2010.  Svenska folkpartiet är nog inte glad över det försvaret, ty liberalerna i Finland ser svenskan och nuvarande språkstriden, som ett av de viktigaste frågorna, när attackerna mot svenskan drivs på från Sannfinländernas politikertribuner. I Sverige kan jämförelsen om språket göras med attackerna mot invandrarnas rättighet till hemspråksunervining,  för att grundlägga en högre språkförståelse, och gynna inlärningen av god svenska i förlängningen, eller parallellt, som det handlar om  i praktiken.

Så visst har Sverigedemokraterna och Sannfinländerna gemensam agenda, och måste bekämpas med en politik som gynnar det stora flertalet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s