Sverige sämst i Europa att spara skog

Standard

Sverige befinner sig bland de sämsta länderna i Europa att spara skog, för  att bevara den biologiska mångfalden. Skogens månghövdade djurskara som insekter, gnagare etc behöver gammal skog till sitt skafferi, för att må bra och överleva. Idag finns blott 6-7 procent urskog det mesta av dagens svenska skog är ny skog med några år på nacken, därför att skogsägarna strävar efter snabbväxande -framförallt-  gran, som ger skogsägarna snabba pengar, och profit. Ryssland och östländerna är mycket bättre att spara skog,  för att gynna den biologiska mångfalden. 

källa;ekot program 1 1 maj 

Annonser

3 responses »

 1. Men är det egentligen en allvarlig fråga? Sverige har varit mer eller mindre skövlat. All skog i Sverige är skapad av människan, planterad. Jag har svårt att se hur arterna plötsligt skulle dö idag, då skogsbruket är betydligt bättre än det var för drygt 100 år sedan. När Sverige skövlades för masugnar och annat. De arter som överlevde den perioden i Sverige borde rimligen inte ha några problem att överleva nu.

  Jag har hört klagomål på hur artrikedomen utarmas av försvinnandet av ängsmark, som vi skapat genom att skövla skog för längesedan, ängar som försvinner när vi åter planterar skog där.

  Sedan anser jag nog att trenden inte är lika dålig som tidigare, talar man med massabruken så vill de ha mer än bara gran, de vill ha mer lövträd och sådant.

  Mer beklagligt är väl att det är några få profitörer som äger nästan all skog i Sverige numera. Det lokalstyrda skogsbruket är mer eller mindre borta, där folk som har band till bygden och andra värderingar än bara pengar för skogens utveckling har försvunnit som skogsbrukare till förmån för enorma monopolkapitalister. Där har vi ockse en slags artutarmning.

   • Enligt Wikipedia är det bara 0.5% av svensk skog som är urskog.

    Människan är en del av naturen. Jag känner att detta mer är ett uttryck för tanken att det människan gör är onaturligt och skadligt. Så är det inte. 99.5% av all skog i Sverige har vi planterat på ett eller annat sätt. Vi har kommit hit tillsammans med naturen. Det är inte en park bara för att vi lever och verkar i den precis som andra djur. Ett kalhygge är inte mycket konstigare än vad som hände när Dagmar kom in över Västernorrland. Det går att göra mer för artrikedomen genom att verka aktivt istället för det passiva som går under parollen ”bevarande”. I västernorrland skulle man behöva få in mer lövträd, minska på kanadatall och gran. Hellre minska pedanteriet i skogsskötslen generellt än att skapa några procent parker där ingen får peta alls.

    Verkliga problemet är ägarförhållandena. Sånt här är bara för att vi skall glömma det, ett stickspår, en red herring. Några procent som SCA kan peka på och säga, ”-Se där, skogen är bevarad!”, så kan de svina bäst de vill i resten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s