KKE i Grekland kan attrahera en militärkupp

Standard

Grekiska Kommunistpartiet KKE hade tillsammans med andra vänsterpartier som det största Syrzia, möjlighet att bilda en koalitionsregering med övergripande mål i sikte. Istället ägnar sig KKE åt internt partiarbete i from av att skydda partiets medlemmar från att befläckas av ”småborgerliga ideèr” hos de andra vänsterpartierna. Det är förräderi mot det grekiska folket som piskas av borgerligheten och imperialismens EU. Det liknar sektvänstern över hela världen hur den agerar för att skydda sin rena fana. I Grekland är läget för massorna extraordinärt besvärlig och minoriteter får mycket stryk ofta fysiskt. Nu är framtiden igen hos borgerligheten och sossarnas PASOK, att ett nyval i juni rubbar den ställningen positivt verkar inte troligt eftersom sekterismen är så stark hos det gamla kommunistpartiet, som är tungan på vågen inom vänstern. 

Det här agerandet från KKE gynnar också en militär lösning av den grekiska krisen, att militären tar över i sommar, en militär som regerade under de dystra åren på 1960-talet och in i 1970-talet med mängder av fängslanden av vänsterfolk och goda socialdemokrater. Det är inte troligt att militären har den viljan eller styrkan idag, men helt uteslutet är det inte. I Egypten ser vi hur militären agerar i skydd av Muslimska brödarskapet. 

Läs Enhetsfrontens taktik av Mao Tse Tung, hur kineserna behandlade motsättningarna med Chaing kai-check och nationalisterna under kriget med Japan 1945. 

Annonser

3 responses »

    • Visst du kan ha rätt att jag är tidigt ute, men anfall bästa försvar. Grekerna är sent ute och behöver stöd från demokratiska krafter annars hotar de bruna i form av militär och fascister som väntar på rätta tillfälle. KKE är illa ute moraliskt i mina ögon och är mer intresserad av sin egen ställning och position band medlemmarna, än att rädda den grekiska demokratin undan facsisterna i landet, och nyliberalerna i Tyskland. Hur gick det i Tyskland på 1930-talet situationen i Grekand är liknande landet utsatt för en neslig utpressning av omvärlden med EU/Tyskland i spetsen. Undfalleneheten från vänstern spelade Hitler i händerna.

      • Har kommenterat din felaktiga jämförelse med Grekland 2012 och Tyskland 1930.
        Så demokratiräddning läs min översättning av Werner Pirker på junge Welt. Liksom Proletärens ledare idag. Som sagt – du är ute och reser. Läser själv om tyska monopolkapitalets roll i Nazityskland och före. Trodde att du också ansåg att historien handlar om klasskamp – inte om fascistiska partier och våldsverkare som Breivik. Det är symptom och kan bli medel för monopolkapitalet och dess imperialism. Men själva kommer de inte så långt. Bara till att skrämma folk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s