Situationen i Grekland liknar 1930 i Tyskland

Standard

1930-talet innebar för tyska foket djup misär och arbetslöshet. Landet hade drabbats av svärdet. Västallierade högg svärdet genom tyskarnas ryggrad. Folket betalade mjölk med skottkärra hyperinflation etc. . Västallierade dåtidens ”EU”med Frankrike och England i spetsen krävde Tyskland på ohemult krigsskadestånd efter första världskrigets,  tyskarna fick hela skulden för krigsbrotten, under första världskriget. Hitler såg sin berömda chans, och pumpade upp tyskarnas självförtroende till den grad att nazismen blev statsideologi, som sionismen i dagens Israel.

Om vänsterkrafterna i Grekland inte förstår historiska parallelller, och psyket hos det egna folket, hamnar Grekland i samma sits som det tyska folket 1930. Grekerna väljer då antidemokratiska krafter när det parlamentariska systemet pajat ihop, som bevisligen skett i Grekland, 2012. Vänsterns (KKE) skuld är stor om inte en enhetsfront bildas, mot högerkrafterna, och om vänsterkrafterna mer ser till egna intressen, som nu tenderar att utvecklas, på bekostnad av folkets välfärd.

Annonser

3 responses »

 1. Flåt, nu är du ute och reser igen. Inget konstigt när du är på tåg 🙂

  Den populära föreställningen att nazisterna växte och växte o sen tog de över makten. Det tyska monopolkapitalet ( Thyssen, Krupp, Bosch, Deutsche Bank, Dresdner Bank etc) ville ha revansch, De ansåg sig bäst i världen: industriellt, tekniskt, vetenskap, administration, militärt etc you name it. Vi glömmer lätt detta efter att ha levt under USA:s dominans i motsvarande områden. De hatade den orättvisa Versaillesfreden. Så gjorde också tyska folket. De var hårt drabbade. Hitlers NSDAP passade Thyssen etc mycket bra när partiet börjat vinna fokligt stöd. Då fick Hitler pengar, se John Heartfields berömda affisch!
  Man har skyllt på kommunisterna att de inte förenade sig med socialdemokraterna i en enhetsfront. Den kom visserligen – för sent. Kunde själv inte förstå förrän jag läste Novemberrevolutionen om hur S-ledarna slog ner denna revolution och mördade ett stort antal arbetare. OBS! det var deras egna medlemmar – ett tyskt kommunistiskt parti uppstod senare. Förståeligt att många arbetare 10-12 år senare inte ville ha med S att göra. Därav beteckningen socialfascister om socialdemokraterna.

  • Bäste vän vi är inte så långt ifrån varandra tycker du bekräftar det jag säger med andra ord. Tack Sixten.

 2. Ja, bäste vän. Men jag ville trycka på 1) att Tyskland hade (och har) ett mäktigt monopolkapital. Det har inte Grekland, är och har varit en klientstat – till brittiskt storkapital före och efter WWII, sen till USA:s
  2) revanschlusten hos de mäktiga i T.
  Fascistiska grupper och partier i länder typ Grekland är mest farliga för invandrare men inte för omvärlden. De får dock först betydelse om de anständiga partierna påverkas, som skedde i Danmark. Ungern har fortfarande kvar revanschlust. De förlorade stora landområden i Trianon. Kroatien (Horthy var amiral), delar av Rumänien, Ukraina, Tjeckoslovakien och Jugoslavien. På alla dessa platser finns fortfarande ungerska minoriteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s