Karl-Olof Feldt (s) inledde de svenska privatiseringarna i Sverige 1984

Standard

Framför mig ligger en skrift stämplad Socialdemokratiska partistyrelsen där står att läsa; Vi håller nu med stor bestämndhet tillbaka statens bidrag till kommunerna, för att tvinga dem att hushålla med resurserna. Vill de dra på sig nya utgifter får de vara med och betala. Kommunerna är i dag mycket starkt beroende av bidrag från staten, och man skulle kunna beskriva den offentliga sektorns underskott, som ett kommunalt underskott, eftersom den summa de får från staten, är ungefär lika stort som det totala offentliga underskottet.

Vad hände jo Feldt lät ca 20 miljarder kronor som staten pumpade in i kommunerna gå till privata sektorn, och säger; ”det är regeringens förhoppning, att den (skattelättnader, etc, för privata sektorn, min anm) ska förvaltas på ett produktivt sätt, att finansiella obalanserna i budget och utrikesaffärer ska elimineras”.

källa; ”Samtal med Feldt”,  Berndt Ahlqvist & Lars Enqvist Intervjuar Finansministern, Tiden förlag, 1984

Det här är upptakten till den ”obalans” vi ser idag där privatiseringarna tagit allt mer syre från offentliga sektorn allt från apotek till dagis-äldrevård- omsorg överhuvudtaget, och nu bibliotek som i fallet Täby, och i Nacka kommun, där också biblioteksverksamheten privatiseras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s