Nu startar en politisk rättegång mot ÖB för bosnienserber Vratko Mladic exJugoslavien

Standard

Förre ÖB för bosnienserberna general Vratko Mladic greps i en Serbisk by eller stad för ett antal år sedan. Det är en av de värsta krigsförbrytarna i det långa etniska kriget i exJugoslavien. Efter Titos död blev landet utsatt för tryck inom och utanför av politiker, inom och utanför landet, som utnyttjade sina politiska positioner, för att stärka sina positioner med etnicitet, som vapen. Bosnier ställdes mot serber, muslimer mot kristna, etc. ett inbördeskrig startade. 

Hela situationen försvårades av inblandning från främst Tyskland/EU och Nato/USA. De tillsammans tryckte på för att sönderdela exJugoslavien som sågs med oblida ögon i väst. Ex.Jugoslavien skulle splittras i bitar där särskilt Kosovo utgjorde sprängsten för syftet att dela landet, Kosovo var den känslomässigt viktigaste biten för serberna som var emot att Kosovo slets ifrån moderlandet. Situationen kan liknas vid att Skåne i Sverige delas från övriga Sverige. 

Vad som hände sedan är att muslimerna och bosnierna särbehandlades i västmedia och var the good guys, medan de övriga utgjorde the uggly guys och fick heta det under hela kriget. USA bombade städer i eJugoslavien i sann krigsbrottsanda med sitt natoflyg utan att få nämndvärd motstånd i västmedia, snarare klapp på axeln för väl genomförd politik. FN vågade inte knysta och sågs som fiende av de som höll på bosnierna och den etniska defenitionen av kriget. Idag har åtskilliga serber fällts i Haagdomstolen, utan att motsatta sidan fått samma behandling. 

Krigsoffer på den bosniska sidan har uppskrivits i västmedia, medan grymheterna mot serberna fått marginell betydelse. 

Boken Srebenica Massacare – Evidence Massakern i Srebnica av Philip Corwin, kan läsas som ger en helhetsbild av kriget inte den massmediala förvridningen. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s