Tal på nationaldagen från en medborgare

Standard

Kära medborgare i Sverige. Vi har samlats här för att fira att vi är en nation. En nation under EUs stövel. Kanske har du upptäckt vatten i stöveln. Vi har genom EU-systemet tagit vatten i stöveln. För många medborgare känns stöveln obekväm, för alla de som drabbas, av obekväma beslut. Det kan gälla försvaret, det kan gälla att bli utskickad i krig, som du upptäcker vara en bluff. Du sägs rädda värden, och när du är på plats ser du att ingenting av det som sägs är sant. Du känner dig lurad. Du vill hem, men ditt kontrakt löper ut om ett år.

Det kan gälla dig som upptäcker att regeringens tal om arbetare är bluff. Regeringen är blott bekymrad i att sänka din välfärd, och sälja ut allmän egendom. En egendom som dina fäder och mödrar under tunga år slitit ihop, som nu säljs till lägstbjudande. Det är din sjuka förälder som drabbas som tack för alla slitår. Du upptäcker det när tåget gått. Försent kan du tycka. Men det går att ändra inte genom att förlita sig på de olika stjärnmålade partiprogrammen hos oppositionen men väl hos dig själv. Du upptäcker att det är många som tycker som du. Du och alla dom är krafter som tillsammans kan välta lasset, och skapa en framtid, utan utsugning. Lita blott till dig själv och klasssolidariteten. Det räcker långt. Fast vägen är också lång. Någonstans måste du börja.

Annonser

2 responses »

  1. Mycket bra! Kan du inte jobba vidare med detta utkast och sen hålla talet i morron. Var? Ja, var som helst kan det passa – Så det går inte. Sånt är inte välkommet till de vanliga platserna.
    Så då blir du tvungen att framföra det i skogen när du lubbat. OK – kan vara bra träning för framtiden. Kom igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s