Vänsterpartiet är inte mot privatiseringar blott vinsten i vården

Standard

På ett ganska slugt och fult sätt resonerar partiordförande Sjöstedt (v) i Almedalen om V:s syn på profiten inom vård och skola. Det är inte bara s.k socialister som är emot profit inom den omtalade välfärdssektorn, också borgerliga opponenter finns, mycket mer än man anar. Walldorfskolor och andra projekt är och har varit länge i verksamhet innan ens privatskolor fanns, i den mängd som idag. Sopiahemmet fanns långt innan privatvårdens lyckosökare entrade arenan. Därför är  kravet om icke profit inom allmänna välfärdsektorn inte ”socialistiskt betungande”, utan en småborgerlig god tanke. Därför förblir Sjöstedts (v) krav dubbel. Det är själva PRIVATISERINGEN som är huvudpoängen nämligen inte vad man gör med eventuell profit. I praktiken kan man smussla undan si och så mycket pengar och hävda att företaget inte gör profit, utan vidareutvecklar verksamheten, med intjänad slant. Vad gör t.ex olika icke skattegivande IKEA-fonder av olika slag, jo används som skattebefriande smusselkontor för att berika nestorns söner och folk. På det viset blir kravet om privatiseringsförbud nödvändigt och slår reelt mot privatiseringen. Det först kan motsvara en socialistisk människosyn. Varför Vänsterpartiet inte tar i huvudpoängen, är inte svårt att räkna ut. Svävande politik kan underlätta maktkonstellationer där Vänsterpartiet samverkar om dagspolitiken med Socialdemokratin. Då är s.k vänsterns portar öppna ,utan att Vänsterpartiet behöver ljuga folk i trynet. Och ändå gå segrande ur striden, som privatisten som fuskar på provet. Fyfan, vilket politiskt svindleri.

Annonser

4 responses »

  1. Läs också Schlaugs blogg. Han är inte socialist. men brännmärker Damberg som inte ens kan gå med på Sjöstedts förslag. Skriver också att troligen 60-70 % av folket är mot vinst i offentlig sektor.

  2. Jag tror det är lite ”lagom” komplex hos svenska socialister. V vågar inte stå för riktig radikalism, de tror att om man är lite så där lagom radikal och ”inte går för långt” så kommer väljarna bli glada. Men det är ett rejält feltänk, det är feghet och dumhet, inte stake nog att dra ett streck i sanden och sedan låta det bära eller brista. Den dagen svensken är trött på lagom-politiken så är det den som dragit ett streck i sanden, som står för något annat än lagom, som kommer att vinna stort! V har allt att tjäna på att bli radikalare, men politikerna i riksdagen vill ju vara lagom för om det inte skulle bära så riskerar de ju jobbet på att stå för något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s