Syna mikrolånen närmare i Indien och tredje världen

Standard

Svenska direktören för bl.a ABB Percy Barnevik driver företag i Indien med mikrolån till fattiga kvinnor. Verksamheten har beskrivits som praktisk hjälp som alternativ till statliga SIDA-projekt i tredje världen (dit inte Indien räknas idag).Efter Barneviks 500-miljoners skandal som tack och adjö från ABB för ett antal år sedan, är det lätt att tro att han gör bot och bättring, genom att hjälpa fattiga kvinnor i Indien att starta företag. Sanningen är dock inte så enkel, ity rupier som kanske ska gå till skolavgiften hamnar i fickorna på låneindrivare, som under hotfulla omständigheter driver in en fattig kvinnas sista rupier. Det har hänt att unga kvinnor tagit sitt liv för att mikorlånen förstört deras framtid. Fattigbönder är annars kända för att ta livet av sig, när lånehajarna drivit in sista svettdroppen ur en fattigbonde på Indiens landsbyggd. 

Annonser

3 responses »

  1. När skall vi få bukt med vanföreställningen att ett lån är nån sorts hjälp till låntagaren? Vi vet väl vilka som säljer den uppfattningen, men varför tror folk på det? Ockrare har i alla tider blivit bespottade med rätta, men idag har vi satt dem på pedistal, de styr vår värld och betraktas som nån sorts räddare när de i själva verket är de värsta bovarna som förslavar miljarder.

  2. Någon tänkare påpekade att mikrolån är sådana där projekt som marknadsliberaler älskar, eftersom de (projekten alltså) inte gör något för att komma åt de samhällsförhållanden som orsakar fattigdomen som projekten skall angripa. Dessutom är de individuella, bygger inte på samarbete i större grupper, vilket gör dem ännu mer tilltalande för liberaler som avskyr att folk går ihop och gör något åt sitt elände.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s