Sossarna startade utförsäljningen i början av 1980-talet med Olof Palme i spetsen

Standard

Det är lätt att glömma utförsäljningshistorien den startade redan i början av 1980-talet md Olof Palmes goda minne. Det var inte partihögern som startade utförsäljningen av kommunala och statliga tjänster, det var en allmän uppfattning att utförsäljningen av allmän egendom gynnade kommuner och stat, avlastade det som myndigheterna ”var bra på” administration etc. Det diskuterade inte så mycket i partiföreningarna och om det gjordes så körde partiledningen över medlemmarnas protester, som partiledningen gjorde med pensionsöverenskommelsen med borgana under senare delen av 1980-talet. Olof Palme dras ofta fram som oskulden men han var med på det mesta inom ekonomin som han sköt ifrån sig i och för sig, men var slutgiltigt skyldig då han var högst ansvarig för utförsäljningsideèrna bl.a Det här går att läsas i socialdemokraterna böcker och pamfletter, det är inget som är gömt i arkiv eller på något sätt hemligt. Gå till de tidiga socialdemokratiska skrifterna och kolla, det var sådan som partiföreningarna i sosse-kommunerna i Sverige, tillhandahöll sina medlemmar. 

Annonser

7 responses »

 1. Att Olof Palme fostrades av svensk överklass och utbildades i USA och tog emot pengar från CIA-fonder till sin studentorganisation gjorde honom till en salvesefull beundrare av den privata egendomen. Så enkelt kan man uttrycka det…

 2. Danne och Kjell, ni har fel. Alldeles åt helsike fel. Ni har gått på borgarnas propaganda/högersossarnas. Kjell ” så enkelt kan man uttrycka det” skriver du. Jag vill skriva så kan man som dum uttrycka det. Det är liknande som med den svenska neutraliteten. Många även radikala insuper den mångåriga borgerliga propagandan efteråt att det inte var någon sådan för att det bedrevs ett inofficiellt samarbete i högre kretsar i militären och i socialdemokratin och de borgerliga med USA/Nato.. Det var lik förbannat så att Sverige på Palmes tid bedrev en alliansfri politik. Lyssna på radioprogrammet om Palme o Algeriet, som nu går. Akta er för att tjäna borgarnas intressen omedvetet.

  • Läs Samtal med Feldt 1984 Ahlqvist och Enqvist intervjubok med Feldt (s) Novemberrevolutionen 1985 avregleringen av kreditmarknaden öppnad landets gränser för valutaexporten bl.a vilket fick det mer lönsamt att samla pengar i utländska banker än att producera hemma som skapade en del av arbetslösheten senare.

 3. Bra Sixten, medelklassvänstern förnekar sig inte. Är det någon med alla sinnen i behåll som
  tror att alla länder där O.P. står staty, eller som i exemplet Algeriet har en boulevard uppkallad
  efter sig, hade gjort detta om han gick i USA:s ledband. Några statyer har mig veterligen inte
  rests över någon av medelklassvänsterns ledare t.ex Gudrun Schyman, tanken svindlar.
  O.P. var ju en av få Statsministrar som öppet kritiserade USA:s imperialism.
  Det jag minns från 1980-talet var Civilminister Bo Holmbergs försök med att driva kommunal
  verksamhet i kooperativa former, privatiseringar? Noggrannare källhänvisningar tack.
  Förövrigt gick det ingen nöd på över-och medelklassvänstern mellan 1968-76, det var ju
  då man flyttade fram sina positioner, vad hände därefter kan ju den observante själv se.

  kl 23:37

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s