Finns det någon gräns för våld i Syrien

Standard

Frågan måste ställas efter att minst 50 människor dödats -säkert flera- i en syrisk by där somliga terrorister tydligen haft sin bas. Det finns avhoppare från den syriska staten, som enstaka miltär, och någon ambassadpersonal. Det kan hända att de tagit intryck av regeringens moteld mot terroristerna, och att avhopparna anser att regeringen med Assad i spetsen använder alldeles för ”mycket våld”,  för att kväsa terroristerna. Hur mycket våld är accepterad för att försvara ett lands regering ? Jag kan inte svara på det. Förmodligen inte någon annan heller, eftersom våld föder våld som det heter. Som ”patriot” alltså försvarare av länders rätt att hävda sin fortlevnad, mot det som kan kallas terrorism, alltså grupper som med våld försöker ta över landets legala regering, ringer klockor när rapporter som denna kommer,  och faktiskt är bekräftade av den syriska regeringen, som erkänner att 50 människor dödats i den nu aktuella byn.

Inbördeskrig är hemska/grymma som i Finland mellan de röda och finska regeringens tyskstödda styrkor -de vita- i klasstridens Finland 1917-20, då socialisterna fick se sig besegrade av övervåld, som var utlandsfinanserad åtminstone från Tyskland, kanske också av  England. När det gäller Syrien, är den s.k oppositionen finanserad av Saudiarabien och Qatar och Turkiet, vad det ser ut som. Spanien är ett annat land vars regering blev olagligt folkrättsvidrigt störtad, med benägen hjälp av utländska pengar, och matrial samt tyska militärplan,som likt Nato i exJugoslavien,Libyen,Irak,Afghanstan etc etc, bombade det legala motståndet till grus och aska, i delar Spanien 1938-40. Hur det gick vet vi, Spanien blev en fascistdiktatur till 1970-talet med en ytterst brutal regim som bland annat använde garrotering mot legala oppositionen under hela sin fascisttid vid makten.

Det är nödvändigt att ha ovanstående perspektiv i tankarna för att inte ”förlora sig i våldsrapporterna”, som icke tar hänsyn till demokratiska val och legalitet,  som i fallet Syrien. En fråga som uppstår är varför den s.k oppositionen fortsätter sitt våld mot den legala regeringen i Syrien, då den syriska militären inte skyr våld,  för att behålla makten i landet. Kan man tala om klasskrig ja kanske, kanske är det de fattiga och religöst utsatta som regeringen faktsikt slåss för, och inte bara för sin egen existens ? Vad tror du ?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s