Inte girigheten som styr kapitalismen det är profitkraven i systemet

Standard

Det hävdas ibland att det är girighet som styr kapitalismen. Men så enkelt är det inte. Begreppet girighet är en litterär föreställning i det närmaste. Moliers ”Den Girige” som medel- och överklassen kan sitta och skratta åt, utan att det bekommer dom ett dugg efteråt. Skaka av sig olusten och peka på giribukar i sin närhet. Kapitalismen är ett system som inte har några moraliska betänkligheter inopererad och kräver av knapptryckaren detsamma. Därför har vi företag som går med profit över måttan men ändå säger upp personal som Nokia med sina 65 miljarder i vinst ändå säger företaget upp skrämmande mängd personal runt om i världen. I Finland i  Salo har Nokia lagt ned en hel fabrik, trots att Nokia gör oerhörda profiter på sina 65 miljoner sålda mobiler 2012. Om det fanns någon rättvisa skulle företaget använda profiten för att utbilda, och hålla kvar personalen som gjort profiten möjlig genom åren. Inte är det någon som talar om ”det giriga företaget Nokia” istället applåderas Nokia fortfarande, som just nu vänt aktiekursen med 15 procent, efter den senaste prognosen. Begreppet girig har alltså ingen ekonomisk bärighet, blott ett sätt att konservera tanken om kapitalismen.

Annonser

2 responses »

  1. Ja, det är ett sätt att moralisera och lasta individer för något som är ett systemfel. Alla lever på samhällets villkor, systemet är tvingande för var och en. Kapitalisten kan välja att inte vara kapitalist, men vill han fortsätta vara kapitalist får han leva efter systemets tvång.

  2. Om jag förstått saken rätt så finns inget tvång för en människa annat det hon själv skapar, i sin skalles fängelse. Hon kan böja sig för yttre tvång, andra handlande subjekt, dvs människor. Ingen fri människa går emot det hon själv anser vara riktigt. Vi styrs av våra föreställningar, det gör även kapitalisten han tycker det är den bästa av världar han skapar genom sin verksamhet. Till och med girighet är bra. Ditt resonemang blir ett alibi för att inte ta strid om idéerna. Människa skapar sig själv över generationer genom kultur, traditioner och idéernas kamp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s