Michael Bindefeldt som Doktor Faustus

Standard

Alla tider har sina korsbefruktningar.Makt drar till sig karriärister inom, och utom politiken.Minns hur de tyska furstarna under den bruna tiden i Tyskland band till sig -inte blott Zarah Leander from Sweden-också egna stjärnor och skådespelare, som skapade romansstämning, vilket författare kunde ha nytta av i sina romaner.Thomas Mann (Doktor Faustus, 1943) och andra kända tyska författare, använde det levande matrialet i någon, eller några, av sina romaner, för att beskriva klättermössen.Vår Zarah Leander sångerska och primadonna sågs med milt förakt efter kriget.Det finns eller fanns motståndsmän och kvinnor i Sverige -och kanske mest i Norge- som inte kunde höra på hennes skönsång efter kriget.

Den store norske diktaren Knut Hamsun blev

skandaliserad och neddragen i smutsen, efter kriget.Han deltog i naziparaderna, och OS i Tyskland bl.a, som hedersgäst, bredvid Hitler gunås.Gav bort sin nobelmedalj, till det bruna Tyskland. Om inte minnet sviker mig. Så med Hamsun och OS-spelen 1938, en stor propagandatriumf för Hitler. Sven Hedin från Sverige en annan furstslickare,  inbjuden talare  vid Hitler, och hans OS-bruna gäng.Vad jag läst hördes  inga höga bojkottrop,blott önskan att slå de tyska på tysk mark.

Idag lever vi en förkrigstid, med uppladdning, här och var, för storkrig, i värsta fall, om inte fredsrörelsen tar ett stort steg snart, i en värld där stormakterna lurpassar på varandra, i en fruktansvärd kamp, om naturrikedomarna. En liten Bindefeldt i Sverige använder sin fallenhet för fester och stålar, och förmåga att binda till sig makten, genom festarrangemang, utöver det vanliga, som med Stiftelsen Strategisk Forskning SSF häromsistens, som fick punga ut med två miljoner, för en storslagen baldakin i Stockholms stadshus, med kändisar inom humariora och vetenskap, kanske räckte inte alla fram  till nobelmiddagen, men nu fått tröstäta, under Bindefeldts, och vetenskapsakademins överinseende. Luktar gammal hummer gör det i folks ögon, eftersom pengar, och överdåd, svider för gemene man och kvinna, speciellt i denna; Europas nedgångstid. Minns hur Gudrun Schyman, dåvarande Vänsterpartiets ordförande, lät sig väl tuggas, hos såväl Bindefeldt, som slott i Italien, det senare hos Bildt (m) och sin italienska brud, fast det är ett tag sedan, och gömts i de vänsterpartistiska annalerna, kanhända. Makt är bedårande, och bedragande. Ingen kan svära sig fri från dess magnetism, och verkan (se alla veckoblaskors åtgång), dock har underklassen förmånen att se det hela på avstånd.Klassfråga är det i högsta grad. Därför är det glädjande att Sveriges statsradio ägnar sig åt klass mer än kanske någonsin. Lyssnade på ett matprogram häromsistens, där klass diskuterades, vad man ätit, och äter, och klassresors påverkan, på matkulturen. Fast matfrågan fordrar en annan kolumn, och kunskaper.

Annonser

3 responses »

  1. Om Bildt hade en italiensk brudGUM så innebär det ju att Corazza inte är det fruntimmer som det påstås, utan att det rör sig om ett så kallat samkönat äktenskap! Och då kan man fråga om det vid ingåendet ens var legalt.

    Leander hette Zarah i förnamn, om jag skall fortsätta klaga, och från tysk synpunkt ”aus Schweden”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s