Vad är psykologin bakom Pol Pot stigma

Standard

Utan vidare knussel åker folk  med stort hjärta till dagens Kampuchea, och hyr en liten flicka eller pojke, vars föräldrar inte kan försörja familjen. I Sverige pågår en pedofildebatt om hur en höjdhoppare användes som sexobjekt av sin tränare. De flesta medborgarna avskyr den sorts handel och vandel. Med rätta. När det gäller tredje världen är det dock inte lika klart avståndstagande eftersom sexturism är en del av vår västerländska rättighet. Låt vara att den inte är rumsren men den tillåts förekomma på den bästa turistporterna i Kampuchea såväl som i grannlandet Thailand. I resekatalogerna har den anspelats som ok i vissa kataloger (numera förmodligen borta) , eller med vaga kommentarer om möjligheterna att hyra en människa, för en natt eller en vecka.

Det är inte ovanligt att reseledare och ambassadpersonal använder den stora tillgången av minderåriga, och eller, vuxna sexslavar i tredje världen. Då och då syns verksamheten i vår media, när någon vit från väst påkommes med handen i syltburken. Då blir det  sensationsrubriker i några dagar, fast verksamheten pågår i nära förbindelse med SIDA-lokaler, eller ambassader i tredje världens utsatta städer, och turistorter, och hela tiden.  Sexturismen omsätter oerhörda summor, inklusive gråzoner, som vi har väldigt dålig koll på i tredje världen.

Att ta livet av en massa människor i en bonderevolution som i Kampuchea, är tragiskt, och behöver kontrolleras närmare, tillsammans med västerländska illdåd i Indokina överhuvudtaget, därför att det sätter Pol Pot och hans illdåd i förhållande till de historiska illdåden, som begåtts (och begås, som ovan) under de närmaste 100 år. Vi kan börja med de närmaste 50 åren, och utkräva samma bestraffning av nu levande potentater, som historiskt sett är mycket mycket värre, än Pol Pot och hans försök, att få Kampuchea att överleva fransmännen, nordamerikanarna och vietnamsernas invasion, och krigföring mot Kampuchea, och västs övergrepp  mot Indokina, under de närmaste 50 åren. Fortfarande föds missbildade barn i Indokina, ungar som inte har en chans till värdigt liv, med förkrympta leder, eller inga alls, därför att föräldrarrnas gener är manipulerade, av gifter som väst spydde ut  i skogarna s.k avlövningsgifter, under de värsta illdåden på 1960-70-talet, från flygplan som sådde död och förintelse,  i hela Indokina. Henry Kissinger eller doktor död, lever ännu och är fullt kapabel att som naziförbrytarna, ställas inför en krigsförbrytar-domstol i Haag. Varför görs inte det, varför blott serber och några kroater ?  Varför är vi så inskränkta i rättsmedvetande, och så indränkta i nordamerikansk låtsasmoral ?????? Sätt in Pol Pot i historiens kronologi, inte ensam i det historiska ekorrhjulet.  Tack för ordet.

Annonser

2 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s