Förhandla med afghanska talibanerna säger fd CIA samordnare Paul Pillar i mellanösternfrågan

Standard

Det finns ingen återvändo i Afghanistan för USA med allierade. Om koalitionen inte förhandlar med talibanerna att bli kvar i Afghanistan innebär bara fortsatt död och elände för alla parter. Talibanerna går inte att besegra det har alla ockupanter fått erfara från engelsmännen i början av förra seklet till dagens ockupanter. T.o.m hårdföra republikanerna i USA talar för att den nordamerikanska ”insatsen” måste få ett slut och yenkarna resa hem. Bill Young och John McCain förespråkare av kriget har ändrat sig och talar idag för”ettsnabbt tillbakadragande”. Natos trupper blir attackerade av utbildad afghansk militär, minst 51 nordamerikaner har dödats på detta sätt under 2012, vilket får nordamerikanska militärer att tvivla på sin egen strategi att stärka den afghanska centralregeringen. Situationen i söder runt de största städerna kommer att hårdna under 2013 spår Gilles Dorronsoro afghanistanexpert vid Carnegie endowment for international peace.  Fd CIA samordnare av underrättelsetjänsten i mellanöstern Paul Pillar, säger att USA ska sluta se talibanerna som en” transnationell terroristgrupp”, ”vilket den inte är om man bortser från tidigare allians med Usama Bin Laden”, säger den förre CIA samordnaren. Utvecklingen i Afghanistan verkar m.a.o gå åt rätt håll på sikt.

P.S enligt Ramazhan Basharhdost (Afghanistan), från Afghanistan-veckas, rapportering i ;  www.afghanistan.nu, förhandlar USA redan med talibanerna.

Annonser

2 responses »

  1. Jo, det är alltid läge för att hoppas. GP – min lokala tidning – skrev häromdagen att 200 soldater kommer att tas hem – men det kan ju också ändras med ett pennstreck… Eller vilka garantier finns för detta?
    Sedan kan man också diskutera kostnader för kriget, vilket Lars-Gunnar Liljestrand gjort på ett förtjänstfullt sätt i sin broschyr: Sverige i krig igen (Föreningen Afghanistansolidaritet). Jag skrev i en insändare att kostnaderna för kriget är 800 miljoner per år.
    Liljestrand kommer fram till att de siffror som redovisats tidigare var i underkant (på sidan 27 ff). Och som avslutning på ett stycke skriver han: Årskostnaden för en enda svensk soldat i Afghanistan skulle kunna ge: ett års skolgång för 7 311 afghanska barn, eller drift av sjukvårdskliniker i 12 byar med vardera sju sjukvårdare i ett år år, eller under ett år drift av 19 förlossningssalar, eller ge hjälp vid 84 000 förlossningar.” Se vidare: www. afghanistan.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s