Väst har vänt om Zimbabwe

Standard

I Zimbabwe finns 140 000 småjordbrukare som fått jord genom ”rehabiliteringsprogrammet” efter gamla Rhodesia och Ian Smiths tid vid makten. En engelsk kolonisation som fick ge sig för frihetsrörelsen på 1960-talet med -för väst ökände Mugabe- som en av frihetsledarna. Under 1990-talet och början av 2000-talet var trumelden mot Mugabe från London intensiv, med sångkör i västs  alla tongivande länder i bakgrunden. Däribland Dagens Nyheter och tabloidpressen i Sverige där nidbilden av Mugabe var demonisk.

Nu har dock nidsången avtagit för att helt försvinna fråm ledarplats i vår massmedia. Idag kommer för första gången positiva tongångar idag kommer ett reportage i radio p1 om de goda resultaten av jordreformen, som börjar visa sig i Zimbabwe. Småbönder kan odla tobak och grödor och få avsättning för sina produkter från egen mark.

Annonser

One response »

  1. Sent skall syndarna vakna…? Det har inte varit lätt för det Zimbabweiska folket med blockad av turism, jordbruksmaskiner occh reservdelar och olja från väst. Jag läste en mycket bok av en svensk journalist/författare, där han försökte på en stadscenterad bild av motsättningar i huvudstaden. Biståndets relativa omöjlighet och västpressens lögner. (Jag har tyvärr glömt namnet i hastigheten på författaren. Men du vet säkert Dan!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s