Det var verkligen på liv och död säger prins Carl Philip om Afghanistan

Standard

Med den meningen ”det var verkligen på liv och död” sammanfattar prins Carl Philip från svenska hovet, vad som försigår i Afghanistan. Hans upplevelse härrör förmodligen från säkerhetsaspekten. Den noggranna säkerheten som inte lämnar några dörrar på glänt. Glöms det är främlingen en död man/kvinna. ”Hjälparen” som försvaret utmålar våra soldater till är fiender, och intränglingar, i gängse afghanska ögon. Istället för hjälparbetare med byggmatrial, kommer främlingen med vapenlast efter vapenlast, försvarar sig från fort bland sanddynerna. Främlingen vågar sig inte utanför fortet mer än med en hårt bevakad följe av soldater, redo att skjuta på medborgarna i ett av världens fattigaste länder, som p.g.a krig inte kunnat utveckla landets naturrikedomar.  Det är därför Carl Philips lakoniska uttryck träffar mitt i prick. Liv och död. Dom eller vi. Så ser kolonialismen ut, och har alltid gjort. Vi och dom.

Annonser

5 responses »

  1. Det sjätte kriget pågår i troligen världens fattigaste – och numera också mest isolerade – länder. De måste göra sina problem till en dygd. ”Vi har inga vapen” ”Vi får ta dom av fienden” resonerar alla motståndsmän på sina djirgas i byarna. Och för att överleva måste de vara opportunistiska, med allt vad det innebär. Från vår kultur sett är självmordssprängningar inte tillåtna, men i dessa berg är ingenting längre helt normalt. Det enda som gäller: ni ockupanter har makten på er sida, men vi har tiden…

    • Självmordsbombare är ett rätt nytt fenonom i Afghanistan, som kom först efter USA:s invasion. I början var man rätt fumliga och ofta var det bara bombaren själv som gick åt. Men nu har tekniken uppenbarligen finslipats.

      Att ta livet av sig är ingen muslimsk tradition, snarare tvärtom. Men att självmord blivit accepterat på senare år (som frukthandlaren i Tunisien som tände eld på sig själv och fick en del efterföljare) visar att religiösa traditioner kan ändras ganska fort utan att det egentligen märks. Intressant är att det verkar som det är sunniter som står för självmordsbombandet, medan shiiter som ju ibland ägnar sig åt självplågeri av religiösa skäl inte (tror jag i alla fall) självmordsbombar bort sig själva och andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s