Barnskötare från Haninge vittnar om svenska soldaters opopuläritet i Afghanistan

Standard

För inte länge sedan var Atiqullah barnskötare i Haninge kommun utanför Stockholm. Han kom som krigsflykting till Sverige under Sovjets ockupation av Afghanistan. Under tre år arbetade Atiqullah Ansari som barnskötare och fritidsledare i Haninge. Nu sköter A.A den blå moskèn i Mazar-i Sharif provinshuvudstad i nordliga regionen Balkh. Hit har Sverige skickat sina soldater. Dom är inte särskilt populära bland befolkningen säger Atiqullah, de hjälper inte folk om folk ber om hjälp. Svenska soldater är isolerade för sig själva säger A.A och gör en gest med näsan i vädret.

källa; ETC, Mötet 16 nov 2012

Annonser

2 responses »

  1. En ockupant är en ockupant är en ockupant… En annan sak som jag ibland försökt titta på är hur befolkningsutvecklingen sett ut sedan de två ockupationerna i ”modern tid”. Sedan 1979 när Sovjet gick in med ”stödtrupper”. Då var det officiella siffroran runt 25 miljoner invånare. (Flyktingarnas antal i Pakistan steg till fem miljoner.) Men ändå under senare år finns siffror på över 30 miljoner invånare, uppemot 35 miljoner invånare t o m.
    Uppenbart måste det handla om skattningar. Men är det ”statistiska lögner” eller finns det skickliga adminstratörer bakom dem? I och med att Afghanistan fått stämpeln på sej – med all rätt – med att både vara kanske världens mest utsatta och fattigaste land, så har FN arbetat med hjälpsändningar som fallit väl ut för civilbefolkningen. Mycket tyder på det, tror jag.

  2. Svar till Kjell Martinsson: Jag var i i de afghanska flyktinglägren i Pakistan i slutet på 1980-talet. Då fanns många frivilligorganisationer som verkade inne i Afghanistan och det var hög status i att ge bistånd där. I flyktinglägren verkade inte så många sådana organisationer men FN gjorde en stor insats med att förse 3 miljoner flyktingar med mat för dagen, huvudsakligen veteransoner, även lite matolja varje månad. Men ransonerna drogs ned kontinuerligt. Skolgång för flyktingbarnen fanns inte men så småningom kom det igång koranskolor, sannolikt finansierade av Saudiarabien, där barnen fick lära sig att skrika talkörer riktade mot Västvärlden (dit man även räknade Sovjet) och att läsa Koranen. Många av de barnen blev senare talibaner och körde ut krigsherrarna som terroriserade folket med sina vägspärrar och tullar mm som omöjliggjorde det ekonomiska livet. Senare gjorde som bekant talibanerna misstaget att släppa in al Qaida och talibanerna blev också utkörda med hjälp av den nuvarande ockupationsmakten. Enorma bisgtåndspengar har satsats i Afghanistan men som framgick av ett program på SvT nyligen här det huvudsakligen korrupta krigsherrar (som sadlat om till politiken) och tjänstemän samt myglande utländska företag som tjänat på detta. Dock har opiumodlingarna på landsbygden blivit en stor succé under den nu pågående ockupationen, talibanerna gjorde sig ju impopulära genom att praktiskt taget stoppa den verksamheten./Björn Blomberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s