SAS kör med chockterapi manipulerar anställda

Standard

SAS påstår att ”personalen ska ta med sig kontanter om SAS går i konkurs”, när personalen jobbar. Budskapet skakar om personalen. Budskapet är ett i kampanjen mot personalen för ”att rädda SAS”. Det ka inte vara personalens sak att ”rädda SAS”. Det måste vara ägarnas statens- och Wallenbergs sak. Att personalen kan rädda SAS verkar vara ren bondefångarknep, för att få personalen på knä och sätta facken på SAS på reservbänken. Det är fult och manipulerande metoder vi nu ser från staten, och SAS-ledningen. Om facken godkänner manipulationen från ägarna, har facken gjort sig onödiga i fortsättningen. Personalen kan inte rädda företaget på sikt. Det kan bara ägarna, genom en rationell företagspolitik, där de anställdas rättigheter är intakta. Varför ska lögnerna vara starkare än sannningen. Media medskyldig.

Annonser

2 responses »

  1. Wallenbergarna såg när det gällde SAAB-automobil för längesedan vart det barkade hän. Och sålde i tid. Nu kan det vara så att Jacob Wallenberg är beredd att kasta in handduken. Och hur mycket kan staten mjölkas på pengar ytterligare? I en nedgångfas vilken vi – Sverige – befinner oss i nu ger Reinfeldt och Borg stort huvudbry. Å andra sidan är SAS ett prestigeprojekt och om personalen kan gå med på att sänka sina löner så inte mej emot. Jag har i många år argumenterat för att i mitt ”idealsamhälle” är busschaufförer och piloter ungefär jämställda ekonomiskt sett. Men flygtekniken, kabinpersonalens miljö, och utlandsresorna ger passagerarna en större ”kick” än om du åker från Bondegatan till Slussen… och därför historiskt sett högre lön.
    Och hur mycket kan SAS-personalen gå ned i lön? Att söka jobb på konkurrerande linjer är inte helt enkelt, topplönerna (kaptener, typ) ligger mycket lägre än SAS. Och med stigande arbetslöshet – kanske massdito – tänker piloten: vem vill ha meeeej…? Deras fack kan i nuläget inte gå ut och strejka – det är rena ”självmordet”. Den taktiken har dom använt i många år nu – för att höja lönerna. De har utnyttjat sin nyckelposition i infrastrukturen! Administrationen verkar det fortfarande finnas möjligheter att skära i, men det sagt mot bakgrund av all annan byråkrati… och några flyktiga blickar på SAS-skrapan (huvudkontoret) när man åker förbi på vägen vid – är det inte en gammal soptipp med en slalombacke?

    • Jag tycker du gör ett generalfel ställer jobb mot jobb anställda mot anställda. Vem vinner på det ? Arbetsköparen givetvis. Det måste finnas löneledande i Sverige de skapar högre lönenivåer för alla på sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s