Ett par tendenser i vår media om Syrien och Tucholskypriset

Standard

I en morgontidning vittnar en författarinna Samar Yazbek hur hon ”var tvungen att lämna Syrien för attskydda sin dotter”. Boken ”A women in the crossfire”. Den 3 juli 2011 skrev författarinnan ”detta är en revolution inget sektersiskt krig, och min uppgift som författare och journalist måste komma till tals oavsett vad de kostar”. Vad det gäller det sista bryter författarinnan mot det sista budet, efter som hon har flytt Syrien. Inget ont i det, det är var och en sak. Men det verkar som omvärlden mer och mer börjar inse att inbördskriget i Syrien är just; ”sekteristiskt våld”. Det innebär bl.a att den s.k fria syriska armeèn, har avslöjats med jihadkrigare från utlandet som kärntrupp. Folk som kommer från framförallt från Benghazi, och Libyen, för att bedriva etnisk rensning i Syrien. I motsats till vad författarinnan som får Tucholskypriset säger. Samar Yazbek  säger att al Assad bedriver ”etnisk hets mot kristna och alawiter”. Märkligt påstående (hon är själv alawit) då det är lätt att finna att det är just mot den reilgösa splittringen, som Assad och regeringen slåss mot. Artikeln i Svd.se  kultur 19 november är läsvärd, den är en intressant berättelse, trots svagheten i påståendena rent politiskt. Läs ”Vittne till Syriens uppror”-Författarinnan SamarYazbek får som nämnts, Tucholskypriset i år, för sin bok ”A women in the crossfire”,  ”En  kvinna i korselden”. Jag tror inte Tucholsky hade varit glad att priset delas ut till en som inte ser, eller vill se” ockupationen” av Syrien, som orsak till våldet,  i Syrien. Sekterna som bedriver etniskt våld i Syrien har försvagats, då den s.k ”fria syriska armeèn” inte längre får spela huvudrollen. Hillary Clinton USAs utrieksminister har bestämt att andra ska spela första fiolen idag, andra som inte är lika komprometterade av utlänningar, som den förra är. Och inte  har Samar Yazbe sett att det är al Assad regeringen som söker dialog, och den s.k oppostionen avvisar alla försök till dialog. Det ser ut som Tucholskypriset (150.000 kr) kommit i fel händer.

I den ANDRA MORGONTIDNINGEN PÅSTÅR PER JÖNSSON JOURNALIST DN, OCH MIKAEL ERIKSSON ATT; ”IRAN BAKOM ATTACKERNA MOT ISRAEL”, och Gaza-konflikt kopplas till kriget i Syrien.

Då infinner sig frågan vad som hände 2008-09 var det också kopplad till någon ”yttre konflikt” ? Tycker det är ”krystade bortförklaringar”, ungefär som när israelerna säger om judar som opponerar sig mot sin regerings våldspolitik i landet, att de lider av självhat. Alltså psykologiska orsaker påverkar kritiken mot isralernas våldspolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s