Redan på Drottning Kristinas tid fanns övertro på ”det svenska”

Standard

Då den portugisiska ambassadören utelämnade ”potentissima” ur drottning Kristinas titel, tog det hus i helvete i svenska hovet, som utbrast; ”holländerna ära osympatiska, icke endast i egenskap av seglande främlingar med välförsedda kassakistor;de voro också borgare”.

Sverige hade gjort stora erövringar uti baltstater, och nuvarande Tyskland, inklusive Polen. Dock hade bildningsnivån i Sverige avslöjats som mycket låg, och starkt bristfällig (för att inte tala om den analfabetiska allamogen) , och bristen på kompetenta ”tjänstemän” i den svenska adminstrationen var överhängande, och lyste i ögonen på den högmodiga, aggressiva svenska adeln. En adel som med götismens salvelsefulla dogmer, ansåg att svenska språket var ”äldst i världen”, ”ett urspråk äldre än arameniskan” etc, etc. Icke  för ty stal svenska staten på 1600-talet under Gustav den andre Adolf,  krigsbyten till Sverige,  som böcker och konst, i stora mängder, för att ”kompensera” bristen på bildning”, hemmavid. Känns imperialismen igen. Som konst- och antikvitetsstölderna i Irak under irakkriget  2003-12, konst och antikviteter, som hamnar i USA, England och andra länder, för distrubution på den internationella, antikvitetsmarknaden.

Annonser

One response »

  1. Ja, det liknar den fullständigt kulturellt och ”På spåret”- nivå helt obildade amerikanska härskarklassen. Sex ggr hann Mitt Romney upprepa att Iran stöder Al-Assad i Syrien för att Teheran vill fram till havet, utan tydligen bli rejält motsagd. T ex att Iran inte gränsar till Syrien och att det finns Persiska viken med Hormuz-sund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s