När ska det bli stopp på missbruket av s.k timmisar

Standard

Det finns ingen anställningsform som heter timanställning. Det finns visstidanställning då preciseras hur länge arbetet varar,och det finns tillsvidare anställning, som vara tills endera parten säger upp jobbet. Som skydd har den anställde Lagen om anställningsskydd LAS, att skydda sig med. Timmisar har inget skydd alls. Inga bestämda arbetstider, dag till dag, utan sitter ofta med telefonen i hand. Upp på morgonen och vänta på att få jobba. När timmisen har jobbat så länge att det blir risk för att arbetsköparen måste tillsvidare anställa, erbjuds timmisen ett vikariat. För att efter vikariatet börja på ny timmiskula.

Den här anställningsformen borde inte få finnas. Ändå är den mycket lönsam för arbetsköparen, och har satts i system, i hela Sverige, inom alla yrken. Särskilt mycket inom yrken där inte långa utbildningar krävs, för frågan är gudbevars en klassfråga i botten.

Facken har i tysthet godkänt eländet. Och det är kanske mest anmärkningsvärda, i sammanhanget. När ska facken och LO gemensamt gå ut i en strejk -om så behövs,- för att få bort förnedringssystemet, som blottlägger klassklyftorna i samhället allra värst.

Annonser

4 responses »

  1. LAS är sedan länge historia, jag har aldrig åtnjutit det under hela mitt liv, var jag än jobbat, på ströjobb, vikariat, projektanställningar. Jag håller med om att timanställningen är ett särskilt daglöneri som förnedrar och påfrestar arbetaren.

    För de yrken som kräver högre utbildning så kör man med ”projektanställning”, som i princip kan vara hur usla villkor som helst. Den anställde har svårt att bedöma vilka tider och insatser som ett projekt kan kräva och är ofta utelämnad till anställarens glädjekalkyler. Det finns mycket skit ibland akademikerproletariat.

  2. Jo, jag minns inslag i Uppdrag Granskning för några år sedan, där man redovisade att unga anställda bl.a. satt i husvagn för att komma nära sin arbetsplats. ICA-handlaren – i det aktuella fallet – var en av Alingsås största – med redovisad miljonvinst. Det mest tråkiga kanske är att det inte finns någon riktig motrörelse. Vem vågar gå ut och protestera?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s