Indiens bönder begår självmord

Standard

200.000 indiska bönder har begått självmord under den senaste tio-årsperioden. Priskrig och jättelika jordbrukssubventioner för EUs och USAs bönder är avgörande faktor för att Indiens bönder halkat efter. Utsäde och bekämpningsmedel har ökat i pris och bidrar till depressionen bland Indiens bönder. Indiens regering verkar inte vilja se böndernas situation, och är mer intresserad av att börsens spekulanter har det bra. Av Indiens 1,1 miljard invånare lever 300 miljoner på mindre än en dollar per dag. För vissa matvaror har priset fördubblats.

Indiens centralregering har sent om sider vaknat upp och lovat kraftåtgärder för att hjälpa bönderna. Det gäller bara de som har skulder genom banker och officiella kanalar. De värst utsatta bland de indiska bönderna har skaffat skulder genom lånehajar, ofta till skyhöga räntor. Byarna saknar ofta grundläggande infrastruktur som vägar, el och vatten, vilket försvårar överlevnaden för de indiska bönderna. Om inget drastiskt sker från regeringshåll och från utlandet (EU/USA) kommer självmorden bland de indiska bönderna fortgå, och familjer splittras i fattigdomens och armodets tecken. Kan den indiska maoistgerillan förändra läget, är det svaret på exploateringen av de indiska bönderna ?

källa; Utrikespolitiska institutet (Karin Lundbäck) Kunskapskanalen 18.05.10

Ett svar »

  1. Jo, jag såg också Kunskapskanalens program om Indien. Den kanalen är ofta en mycket bra tillgång. När det gäller maoistgerillan i Indien – se t.ex. Indian Vanguard (på nätet) – kan man ju bara hoppas att de kan föra kampen till seger. Exemplet Nepal är ju också mycket spännande. Hur mycket information fanns t.ex. att läsa i våra media om generalstrejken i början av maj? Den tystades effektivt ned. Men t.ex. hade Proletären i nr 19, sid. 10, en så vitt jag kan bedöma bra analys.
    På 1:a maj samlade maoisterna i Katmandu arton demonstrationer med ca 20 000 deltagare i varje. Ca 360 000 deltagare alltså. Hyfsat om man säger så. Om detta stod heller inte mycket i vår borgerliga press. Eller har jag missat något?

Lämna en kommentar